... или нелепата смърт на един шивач, който решил да изобрети парашут.

Началото на ХХ век е белязано с глобални промени и с появата на отчаяно смели кандидат-изобретатели. Може да се каже, че един от тях е френският шивач Райхелт, обладан от идеята да създаде парашут. Жаждата за слава и пари, довела до нелепата му смърт, причинена от собственото изобретение.

Франц Райхелт бил дамски шивач, който покрай шиенето на рокли, обичал да създава и необичайни неща, предназначението на които не винаги било съвсем ясно. През 1911 г., полковник Леланс предложил премия от 10 000 франка за този, който може да разработи най-добрият модел на парашут. Райхелт ентусиазирано се заловил за работа. Неговото изобретение било направено като костюм с висока качулка и наметало. Според замисъла от шивача, задната част на костюма трябва да се развие и да се превърне в купол.

Първоначално Франц Райхелт правел експерименти с кукли-манекени, а след това сам скочил с костюма от втория етаж на къщата си в купа сено. Нито един от експериментите му не довел до желания резултат, но кандидат-изобретателят, буквално обладан от идеята, продължил да "подобрява" костюма си, без обаче да взема под внимание законите на физиката. 

На 4 февруари 1912 г. Райхелт получил разрешение от парижките власти да тества костюма си от Айфеловата кула. Първоначално се предполагало, че от 63 метровата височина ще бъде пуснат манекен. Но на платформата застанал самият Франц Райхелт, заявявайки непоколебимото си желание да скочи. Приятелите му се опитали да го разубедят, позовавайки се на силния вятър и на възможностите да извършва и други скокове в бъдеще. Но по никакъв начин не успели да разубедят шивача. Плащът - парашут не се отворил и пред очите на изумената публика Франц Райхелт паднал от смъртоносната височина. Камерата заснела трагичния полет на нещастния изобретател.

Смъртта на Франц Райхелт не е единствената трагедия, която се случва на най-известния паметник в Париж. От Айфеловата кула са извършени цели 349 самоубийства по времето на Първата световна война.