Онези, които обичат да пекат различни деликатеси, имат всички задължителни съставки в кухните си – брашно, сода, захар и разбира се, яйца. А дали изобщо някой може да приготви кекс без яйца? Всъщност е напълно възможно – можете да замените яйцата в бисквитите, палачинките и хлябовете, които правите по изключително лесен начин. За всяко яйце в рецептата си, пригответе „яйце” от ленено семе и 3 супени лъжици вода. Лененото семе става пихтиесто, когато се накисне за 5-10 минути, напомняйки на консистенцията на яйце. Така вкусотиите, които приготвяте ще са постни и много здравословни.

То не само изглежда като яйце, но и споява печивата и не им позволява да се трошат. А знаете ли кое е най-хубавото? Лененото семе предлага ползи за здравето, които липсват при яйцата. Ако наблюдавате холестерола и наситените мазнини, които приемате и се опитвате да повишите количеството фибри и омега-3 мастни киселини, то лененото семе е правилния избор. Едно „ленено” яйце съдържа малко повече от половината калории, отколкото едно яйце, така че ако обичате да готвите и да консумирате ястията си, тази замяна ще се отрази добре на теглото ви.

 

1 яйце

1 с.л. ленено семе

Калории

71

37

Мазнини (г)

5

3

Наситени мазнини (г)

2

0

Холестерол (мг)

211

0

Натрий (mg)

70

2

Въглехидрати (г)

0

2

Фибри (г)

0

2

Протеини (г)

6

1

Калций (мг)

3%

2%

Желязо (мг)

5%

2%

Омега-3 (мг)

37

1,597

Омега-6 (г)

574

414

 

„Ами протеинът?”, бихте попитали вие. Да, наистина – яйцата съдържат много повече протеин, отколкото лененото семе, но се надяваме, че не разчитате на браунитата, за да набавяте необходимото ви количество от така полезните белтъчини - а ако го правите, се надяваме да сте видели чудесната ни рецепта за протеиново брауни!