Онези, които обичат да пекат различни деликатеси, имат всички задължителни съставки в кухните си – брашно, сода, захар и разбира се, яйца. А дали изобщо някой може да приготви кекс без яйца? Всъщност е напълно възможно – можете да замените яйцата в бисквитите, палачинките и хлябовете, които правите по изключително лесен начин. За всяко яйце в рецептата си, пригответе „яйце” от ленено семе и 3 супени лъжици вода. Лененото семе става пихтиесто, когато се накисне за 5-10 минути, напомняйки на консистенцията на яйце. Така вкусотиите, които приготвяте ще са постни и много здравословни.
То не само изглежда като яйце, но и споява печивата и не им позволява да се трошат. А знаете ли кое е най-хубавото? Лененото семе предлага ползи за здравето, които липсват при яйцата. Ако наблюдавате холестерола и наситените мазнини, които приемате и се опитвате да повишите количеството фибри и омега-3 мастни киселини, то лененото семе е правилния избор. Едно „ленено” яйце съдържа малко повече от половината калории, отколкото едно яйце, така че ако обичате да готвите и да консумирате ястията си, тази замяна ще се отрази добре на теглото ви.
1 яйце | 1 с.л. ленено семе | |
Калории | ||
Мазнини (г) | 5 | 3 |
Наситени мазнини (г) | 2 | 0 |
Холестерол (мг) | 211 | 0 |
Натрий (mg) | 70 | 2 |
Въглехидрати (г) | 0 | 2 |
Фибри (г) | 0 | 2 |
Протеини (г) | 6 | 1 |
Калций (мг) | 3% | 2% |
Желязо (мг) | 5% | 2% |
Омега-3 (мг) | 37 | 1,597 |
Омега-6 (г) | 574 | 414 |
„Ами протеинът?”, бихте попитали вие. Да, наистина – яйцата съдържат много повече протеин, отколкото лененото семе, но се надяваме, че не разчитате на браунитата, за да набавяте необходимото ви количество от така полезните белтъчини - а ако го правите, се надяваме да сте видели чудесната ни рецепта за протеиново брауни!
Виж още:
▶ Рецепта за смути, с което ще постигнете мечтания плосък корем
▶ Да победим авитаминозата – 30 отлични шейка и смути рецепти за пролетта
▶ Лесни, вкусни и здравословни барчета