Има наука, която изследва пръстовите отпечатъци, наречена дерматоглифика. Тя ни помага да разберем как шаблоните на нашите отпечатъци влияят на характера и поведението ни.

Дали е вярно? Вижте сами:

Примки

Примките са най-често срещания шаблон при европейците. Той отговаря на спокоен и балансиран характер. Хората с подобни отпечатъци са винаги съпричастни и се опитват да помогнат на околните, а също така бързо завързват приятелства. Макар и да са много прилежни и отговорни, рядко поемат инициативата.

Основният източник на информация и чувства за тези хора са взаимоотношенията с другите. Те са емоционално предсказуеми и сърдечни и често се радват на отлично здраве, макар и често да боледуват като деца.
Характерът на човек с шаблон "примки" винаги е оптимистичен. Те мразят досадната работа, която не им е интересна. Ако имате примки на пръстите си, значи имате силно въображение и сте мечтател.

Вълнообразни

Хората с този тип шаблон са енергични и уверени. Можете да видите самочувствието им във всичко - тяхната поза, маниери, движения, походка. Понякога то граничи с инат, не можете да ги накарате да променят мнението си и да признаят, че са се заблудили – всяко решение, което взимат е последно за тях.

Реалистичното мислене е доминиращо при тях. Тези хора трудно се адаптират към променливата обстановка и не могат да се вслушват в мненията на околните. Събират впечатленията си най-вече от собствените си дейности, макар и понякога да предпочитат да използват други хора, за да постигнат целите си.

Характерът на тези хора е холеричен. Те оценяват изкуството и музиката и имат експресивен или дори артистичен език на тялото. Те трябва да са заети с нещо, когато имат проблеми. Другите не бива да очакват от тях да са мекушави, но са изключително лоялни и никога не биха предали приятелите си.

Спираловидни

Хората със спираловидни дъги на пръстите си са сприхави, но не се гневят. Те са родени таланти, учат се бързо и са винаги готови да анализират това, което виждат. Често се захващат с няколко работи едновременно и ги зарязват по средата, защото са изгубили интерес.

Тези хора се палят лесно и са нестабилни, затова са и непредсказуеми и често крият истинските си чувства и мисли. Често търсят утеха и се самоанализират. Понякога се чувстват недоволни от себе си и се съмняват във всекиго и всичко. Източникът им на впечатления е вътре в тях, а получават информация от книгите.

Техният личностен тип е флегматичен. Речта на такъв човек е безизразна, тиха и сравнително бавна. Ако човек има завъртулки и на двата си показалеца, той е роден мислител. Такива хора са добри в програмирането, правото и изследователската дейност.

В обобщение може да се каже, че хората със спираловидни линии на пръстите си имат сложен и комплексен характер и понякога самите те не знаят на какво са способни.