Луната е един от най-красивите и приятни обекти в небето и е изключително вълнуваща за наблюдение, тъй като изглежда различно всеки ден. Дори и никога досега да не сте обръщали внимание на Луната, поне ще знаете, че формата ѝ се променя с течение на времето.

Ако се научите да живеете със силата на Луната, ще научите много за себе си като човешко същество и това ще ви помогне да превърнете самоанализа в редовна част от живота си. В зависимост от състоянието на Луната има два различни начина да използвате нейната сила, за да преобразите живота си: Новолуние и пълнолуние.

Новолуние

Приблизително на всеки 30 дни настъпва новолуние. Накратко, новолунието е посветено на новото, свежо начало. Това е идеалното време да се замислим за предходните 30 дни (предишния лунен кръг и месец) и да си поставим нови цели и намерения за следващите седмици или дори месеци. Тази фаза на Луната е особено подходяща за поставяне на нови цели, за предприемане на широки действия, за предлагане на свежи идеи и за стартиране на нови проекти. По принцип тя е посветена на растежа.

Как да използвате силата на новолунието:

По време на новолунието е особено мощно да се замислите върху предварително поставените си цели и да проверите дали все още се чувствате добре и в съответствие с тях. Ако не, сега е идеалното време да направите нови планове и да започнете наново.

Новолунието е особено мощно за нови начинания и използването на неговата енергия може да ви помогне да постигнете най-смелите си мечти и желания с по-голяма лекота. Ето защо ритуалът за новолуние е изцяло посветен на това да сбъднете мечтите си, като фокусирате ума си върху тях и предприемете целенасочени действия.

Вашият новолунен ритуал трябва да бъде свързан с релаксация, вслушване в интуицията ви и откриване на това, което наистина искате в живота.

Пълнолуние

Две седмици след новолунието настъпва пълнолуние, което всички сме виждали в някакъв момент от живота си, когато Луната прилича на завладяваща гигантска топка. По време на пълнолуние Земята се намира между Слънцето и Луната. По този начин виждаме напълно осветената част на Луната като гигантски кръг.

Макар че новолунието е посветено на поставянето на нови намерения, проявяването на благодарност, обмислянето на идеи и започването на нови проекти, пълнолунието е особено мощно за освобождаване от негативна, стара енергия. Това е подходящият момент да се сбогувате с нещата, които вече не ви служат или дори ви вредят, и да се освободите от токсични модели и взаимоотношения.

Как да използвате силата на пълнолунието

Пълнолунието се смята и за тъмната страна на Луната и съответно е посветено на нашата тъмна страна. По този начин то се използва в духовните практики по малко по-различен начин, отколкото новолунието. По време на пълнолунието можете да си дадете малко време да се отпуснете, да релаксирате и да се свържете отново с интуицията си.

Как да правите лунни ритуали?

Въпреки че няма правилно или погрешно решение, когато става въпрос за духовни практики, ето няколко неща, които можете да направите, за да се настроите за лунния си ритуал (независимо дали е новолуние или пълнолуние):

Можете да започнете с упражнения за разтягане или йога, за да освободите цялото напрежение, което носите в тялото си.

Запалете няколко свещи или използвайте дифузер с любимите си етерични масла.

Ако обичате миризмата, можете дори да изгорите малко градински чай или да запалите ароматна пръчка.

Пуснете си релаксираща музика, която ви харесва.

Освободете пространството и се уверете, че се чувствате удобно.

Вземете любимия си дневник и хубава химикалка.

След като тонът на ритуала е зададен и се чувствате комфортно, започнете да записвате намеренията си за следващия месец (или какъвто период предпочитате).

Докато го правите, бъдете възможно най-конкретни. Пишете в сегашно време, сякаш вече живеете живота на мечтите си, и помислете за възможно най-много подробности.

Как изглежда перфектният ви ден? Кой е до вас? Как се чувствате? Какво ядете? Къде прекарвате времето си?

Конкретните думи, които използвате, оказват значително влияние върху емоциите ви и колкото повече се чувствате привързани към намеренията си, толкова по-добре. Като записвате целите и стремежите си, вие сключвате договор със себе си.

За ритуал по време на пълнолуние можете също така да вземете вана и да си представите, че отмивате всички негативи от тялото си.