Един неустоим десерт с банан и карамел - знаем, че ще си оближете пръстите.
Необходими продукти:
50 гр масло
2 яйца
2 банана
100 гр кафява захар
150 гр захар
250 гр брашно
1 ч. л. бакпулвер
6 с. л. заквасена сметана
150 мл сметана
1/2 есенция ром
1 лимон
6 с. л. олио
Начин на приготвяне:
- Кафявата захар заедно с маслото се слага на котлона и се бърка докато се карамелизира. След това обелените банани се слагат в карамела за около 3-4 минути, като се обръщат много внимателно.
- След това към тях се прибавя сока на лимона, като се оставят в карамела още няколко минути. Изваждат се и се оставят да се охладят.
- През това време яйцата се разбиват заедно със захарта, като към тях постепенно се прибавят олиото, заквасената сметана и пресятото заедно с бакпулвера брашно.
- В намаслената и поръсена с брашно форма се изсипва част от сместа, а след това се нареждат резенчетата на един от бананите, като се заливат с останалата смес и внимателно се разбърква с дървено шишче.
- Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса, след това кексът се оставя да се охлади във формата.
- Останалият карамел се загрява в тигана и към него се прибавя 150 мл. загрята сметана. Бърка се докато карамелът се разтопи, а сосът се сгъсти, но не прекалено много.
- Кексът се обръща в подходяща чиния, а резените от вторият банан се нареждат отгоре и се заливат с карамеления сос.