Да си родител е едновременно прекрасно, но и много трудно. През първите години на децата родителите често са много изморени и едва след време се сещат за тези отминали времена с умиление и съжаление, че не са им се насладили напълно.

И тъй като все още не е измислен детайлен наръчник на родителите, то в някои ситуации трябва да се доверим на инстинкта си.

Изглежда, че угризението и чувството на вина са постоянни спътници на родителите. Вина, че не можете да бдите над детето си 25 часа в денонощието, че не го гушкате постоянно, че трябва да му давате повече…

Не! Това в никакъв случай не е правилен подход. Не бива да се забравя, че е невъзможно да бъдете целия свят за някого, особено когато детето расте и се променя всеки ден. Задачата на родителите е да обичат децата си до невъзможна степен, да им дават грижите, знанията и опита си, да ги направляват и защитават. Но това не означава, че нямате право да получите помощ от семейството, от приятелите или близките.

Най-важното е да бъдете на разположение

Погрешно е да смятате, че трябва да бъдете супер герой за вашето дете. Не е нужно да се опитвате да бъдете най-добрите, смешни и интелигентни родители. Децата имат нужда родителите им да бъдат до тях, независимо от всичко. Малчуганите трябва да знаят, че вие сте убежището, от което се нуждаят. Защото прегръдките, усмивките, напътствията и обичта не могат да бъдат заменени.

Спрете да се обвинявате

Любовта, времето и грижите, които давате на малкото си съкровище са всичко, от което то се нуждае. А следващия път, когато не знаете как да постъпите като родител, просто поемете дълбоко дъх и бъдете до детето си – това е напълно достатъчно!