Има причина кучетата да се наричат „най-добрия приятел на човека“. Според проучване, хората, които притежават такива, са по-щастливи в сравнение със собствениците на котки. Но насърчаването на доброто психично здраве не е единствената полза, която кучетата могат да имат върху живота ви!

Проучихме най-новите изследвания за кучетата и тяхното влияние върху живота ни и сме готови да споделим с вас най-неочакваните резултати.

Притежаването на куче наистина може да допринесе за нивото на щастие

Според проучването, проведено от GSS, 36% от собствениците на кучета твърдят, че са „много щастливи“, докато само 18% от собствениците на котки са казали същото. Изненадващо, хората, които имат и котка и куче, също се описват като по-малко щастливи в сравнение със собствениците на кучета. Последните също споменават, че наистина обичат да прекарват времето с любимците си и тяхната компания им помага да преминат през трудни моменти. Е, това е да имате още един член на семейството!

Но все пак може да има връзка с други фактори

Причината за такива нива на щастие обаче може да бъде свързана не само с притежаването на куче. Изследванията показват, че хората, които са избрали кучета, са по-склонни да бъдат добродушни и екстровертни. Така че личността им може да бъде и това, което засяга възприемането им за света и ги прави по-доволни от живота.

Собствениците на кучета са по-активни и общителни

Високите нива на физическа активност също могат да допринесат за усещането за щастие. Проучването установява, че собствениците на кучета средно се разхождат повече от 33 километра на седмица, което е 11 километра повече от хората, които нямат такива. Собствениците на кучета също са по-склонни да се занимават с физически дейности на открито и да общуват с други хора по време на разходките си, което ги кара да се чувстват по-свързани с общността. Звучи като добър бонус, нали?

По-вероятно е да имат семейство

Собствениците на кучета вероятно ще се оженят и ще имат къща. Проучването показва също, че семействата с деца избират кучетата като свой домашен любимец доста често. Да бъдете в сериозна връзка и да имате близки хора, на които да разчитате, ви кара да се чувствате по-сигурни в живота си, което подобрява и влияе на благополучието и физиологичното състояние на човека. А притежаването на куче увеличава броя на положителните емоции в ежедневието.

Притежаването на куче намалява нивата на стрес и допринася за дълголетие

Благодарение на социалната подкрепа и повишената физическа активност, собствениците на кучета са по-малко склонни да починат от сърдечно-съдови заболявания. Те твърдят, че изграждат силна връзка със своите домашни любимци, което осигурява допълнителна емоционална подкрепа и намалява нивата на стрес. Освен това притежаването на куче е голямо извинение да прекарвате повече време със семейството си и да създавате нови приятели, което също подобрява психическото и емоционалното здраве.

А вие по кое си падате повече - котка или куче? Съгласни ли сте с резултатите от изследването?