Има хора, които живеят в лукс, но има и такива, които непрекъснато спестяват и винаги се оказват без пари. Ако ти си от тях, не се притеснявай. Открихме как можеш да промениш финансовото си положение, като харчиш парите си разумно.

Направихме списък с нещата, за които трябва да спреш да даваш парите си. Не, не казваме, че няма да се наслаждаваш на живота, но някои от тях ще ти помогнат да опазиш парите си.

Кои са те?

1. Хранене навън

Ако обичаш да похапваш навън, може би е време да намалиш ресторантите. Ако можеш да сготвиш нещо сама вкъщи или си го направила, не давай излишни пари.

2. Абонаментите към различни приложения

Платените услуги на различни приложения и сайтове ти дават повече възможности и разнообразие през ежедневието ти. Заслужава ли си, обаче, да даваш пари за нещо само защото в него няма реклами?

3. Закупуване на лотарийни билети

Купуването на лотарийни билети е голяма загуба на пари. Понякога то е оправдано, защото печалбите са големи, но в случай, че го правиш непрекъснато, се откажи. Така ще спестиш повече пари, отколкото ще спечелиш. Шансът да вземеш милиони от билетите не е толкова голям, колкото всички казват.

4. Прахосването на пари по време на почивката

Не е задължително да похарчиш всичките си спестявания на почивката. Не запазвай първия хотел, който видиш, защото може да има по-добри оферти. Днес има много места, различни от скъпите хотели, където можеш да отседнеш.

5. Никога не пропускаш разпродажби

 

Целта не е да не го правиш. Купувай неща, от които наистина имаш нужда и са на нормални цени. Много хора се втурват да пазаруват, когато видят табела за намаление, но е време да се замислиш дали имаш нужда от онова красиво сако, или не. Запомни, че понякога намалението не е истинско.

6. Картата за фитнес

Тренировката у дома може да е също толкова ефективна, колкото тази във фитнеса. Ако все пак обичаш да тренираш там, се възползвай от картите им и намери друг начин да спестиш пари.

7. Купуваш неща импулсивно

Има хора, които обичат да прахосват пари. Те купуват неща, от които нямат нужда.

Проучвания доказват, че много хора изпитват истинско щастие, когато го правят, и са удовлетворени. Такива наслади са временни и доста често излизат скъпо.

8. Купуваш неща от щанда на касата

Един от триковете на импулсивното пазаруване е купуването на различни стоки от касата. Опитай се да се въздържаш от това и да спестиш пари.

9. Използване на стоки за еднократна употреба

Какъв е смисълът да купиш нещо, което ще хвърлиш, но ще си вземеш отново. Наблегни на стоките, които можеш да използваш многократно за дълъг период от време. Керамичните съдове са идеални за ежедневието, но пък пластмасовите чинии са перфектни за събития.

10. Смяна на технологиите

Има хора, които дават прекалено много, когато всъщност няма нужда. Например, някои харчат пари за нов модел телефон, макар и да имат предишния, а той може да работи също толкова добре.

11. Купуването на нови книги

Удоволствие е да четеш книги с твърди корици, защото се връщаме назад във времето без технологии. Много могат да не се съгласят, но инвестицията в електронна книга или посещаването на библиотека, където книгите са безплатни, са най-добрите решения.