Много от нас са чували, че мъжете, дори в зряла възраст, продължават да се държат като деца. Някои също смятат, че що се отнася до двойките, жените са тези, които носят зрялост на връзката. Затова учените решиха да потвърдят дали това широко разпространено вярване е вярно и ето какво откриха.

Представяме ви проучване, което изследва характеристиките на зрелостта при възрастните мъже и ги сравнява с тази на жените.

Какво казва науката

Изследване, проведено от Университета в Оксфорд, обяснява, че съзряването на човешкия мозък се отличава с продължително развитие на функционални и структурни свойства на веригата, което продължава и в зряла възраст. Целта на това изследване е да открие кои характеристики се трансформират по време на съзряване и кои остават същите. Учените изследвали мозъка на 121 участници на възраст между 4 и 40 години чрез мозъчни изображения. Те също така проследяват промените в различните функции, като вземат предвид възрастта и пола на участниците.

Мъжете узряват по-късно в живота

Резултатите от този експеримент разкриват, че въпреки че мозъците както на мъжете, така и на жените в крайна сметка развиват едни и същи възможности за работа в ежедневието, мъжете често показват забавяне в продължителното развитие на функционалните мрежи в сравнение с дамите. Представителките на нежния пол обаче показват по-преждевременно влошаване на тези мрежи. Ето защо се твърди, че мъжете узряват по-късно в живота, отколкото жените.

Женският мозък е по-ефективен

Освен всичко, казано по-горе, има още данни, които потвърждават по-голямата ефективност на женския мозък. Едуардо Каликто, професор по физиология и фармакология в Медицинския факултет на Националния автономен университет на Мексико, обяснява в неотдавнашна публикация, че въпреки че мозъците на мъжете са по-големи от тези на жените, женският има по-голяма ефективност. Например, той показва по-добра памет, повече невронни връзки и детайлно възприемане на цвят и аромат. Каликто казва, че всичко това има хормонален произход.

Благодарение на науката вече можем с увереност да кажем, че мозъкът на жените и мъжете функционира различно, което обяснява разликите в поведението и степента на емоционална зрялост при хората.

Срещали ли сте се с тези различия в ежедневието си? Мислите ли, че всички мъже узряват по-късно от жените?