Липсата на движение и физическа активност се отразяват зле както на фигурата, така и на настроението. Да прекарваме времето си вкъщи не трябва да означава по цял ден да сме в леглото или на дивана пред телевизора, а комбинацията с денонощен достъп до хладилника може да се окаже особено опасна. Освен на фигурата ни, обездвижването може да повлияе и върху здравето ни.

За щастие вариантите за спорт у дома са не един или два, така че ако търсите идеи и вдъхновение, сте на правилното място.

Като начало най-важното е да изберете занимание, което да ви е приятно и да ви правите с желание, а не насила. Още по-добре би било да включите още някого в тренировката, ако не живеете сами, за да можете да се мотивирате взаимно. Е, според геймърите и почитателите на онлайн игрите не е нужно да ставаш от компютъра, за да се забавляваш или да практикуваш виртуален спорт с реални хора. Но тук имаме предвид истинско движение, което няма как да се случи, стоейки неподвижно пред екрана.

Добрите стари упражнения са вечната класика, която може да се практикува навсякъде. Ако се изчерпвате до лицеви опори и коремни преси, можете да почерпите всякакви идеи за упражнения в интернет пространството. Потърсете тренировки за конкретна част на тялото и можете да намерите цели серии с упражнения, подробни указания и насоки колко повторения и в каква последователност да изпълнявате. Лесно можете да тренирате всяка една мускулна група, а начинаещите в тренировките бързо ще видят ефекта след малко постоянство в упражненията.

Предимството на тези упражнения е, че тренирате със собствената си тежест, но ако имате желание и възможност, можете да си набавите и помощни средства като гирички или ластици, които да увеличат натоварването и съответно да подобрят резултатите. В противен случай винаги можете да експериментирате и с подръчни средства. Гиричките спокойно могат да бъдат заменени от предмети като пълни бутилки с вода например.

В момента едно от най-модерните и актуални занимания в домашни условия е йогата. На първо място, не се нуждаете от никакви уреди или тежести, за да упражнявате йога практиките. Ако не разполагате с постелка, спокойно можете да я заместите с одеяло или кърпа. В интернет има огромно разнообразие от различни безплатни практики, които можете да намерите в социалните мрежи, в множество мобилни приложения и разбира се в YouTube. Много от влогърите правят и серии с така модерните напоследък предизвикателства, като по този начин ви мотивират да не спирате с тренировките и да ставате все по-добри.

Основният плюс на йогата е, че е еднакво ориентирана както към физиката, така и към психиката. С една тренировка вие обръщате внимание както на тялото си, така и на ума, нервите и вътрешния си свят. Йогата е особено подходяща за работещите от вкъщи и пред компютър, тъй като в позите се набляга на позицията и стойката на тялото, гърба и раменете. Само след няколко упражнения ще усетите благоприятен ефект върху тези части от тялото и ще се отървете от схващанията.

Ако имате нужда от повече кардио и живеете в блок, можете да използвате стълбите между етажите вместо степер. Няколко качвания и слизания по стълбите всеки ден ще ви гарантират добър тонус, както и стегнати крака и седалищни мускули. Можете да постигнете същия ефект и вкъщи с помощта стол, диван или друга подходяща мебел, върху която да стъпвате.

Скачането на въже също е страхотно и ефективно упражнение, което ще ни върне назад в детството. Важното е да се изпълнява правилно, за да не се натоварват ставите, а резултатът е огромно количество изгорени калории. Не трябва да забравяме да загреем добре тялото, да скачаме със спортни обувки, а не с боси крака и да стъпваме само на пръсти, без да отскачаме на повече от 3-4 см от пода. Освен ефективна, тренировката определено ще бъде и забавна.

Каквато и тренировка да изберете, не пропускайте добрата загрявка и разгрявка преди и след упражненията. Изпробвайте различни комбинации и изберете тази, която ви е еднакво приятна, разтоварваща, но и ефективна. Пуснете си подходящата мотивираща музика и се забавлявайте!