Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България, помогнал на стотици хора да променят живота си чрез хранене и тренировки. Той завършва Културизъм и фитнес културизъм в треньорския факултет на НСА, като още от преди това има силни интереси към спорта и здравословното хранене. Преборва се с тежкото си детство и успява да трансформира тялото и мисленето си.

Той стои зад най-голямата фитнес страница в България – Фитнес програми и диети – и един от най-популярните блогове –Fitbg.net. Неговите статии и видеа относно храненето, тренировките и здравословния начин на живот се радват на огромен интерес, като средно Fitbg.net се посещава от 200 000 уникални потребителя месечно.

По скалата от 1 до 10 колко здравословно мислите, че се храните?

Не бързайте да отговаряте веднага. Помислете за минута или две.

Този въпрос е важен, защото ако не се храните съобразно целите си, как очаквате да постигнете същите тези цели?

Ако предоставяте на тялото си правилните хранителни вещества, ще се отървете от досадните килограми, които изглеждат невъзможни за сваляне, ще се разболявате по-рядко, ще се чувствате по-енергични, мисленето ви ще се избистри и ще изглеждате по-млади, но…

Ако се храните неправилно, килограмите ще продължават да се трупат, може да се разболеете, ще се чувствате непрекъснато уморени и ще изглеждате много по-възрастни, отколкото сте.

Ако искате да промените начина, по който изглеждате и се чувствате, и да подобрите здравето си, е крайно време да обърнете повече внимание на това как се храните.

Повечето хора спазват диети, които НЕ работят

Най-вероятно и вие влизате в това число. Но вината не е ваша. Има цяла изградена индустрия, която разчита на това да пълни главите ви с противоречива информация и дори лъжи, за да продава нови и нови книги за отслабване.

Просто следващия път, когато сте в супермаркета, отидете при секцията със списания и се загледайте в заглавията:

  •         „Най-новата диета за горене на мазнини”
  •        „Сдобий се с ново тяло за 4 седмици“
  •        „6 суперхрани, които ТРЯБВА да започнете да ядете още сега“

Подобни заглавия бързо грабват вниманието, особено ако наистина искате да отслабнете и да подобрите външния си вид. Но тези източници на информация не са надеждни – трябва да се научите да разграничавате истината от разните приказки!

Много от хората, с които разговарям, спазват диети и хранителни режими, които не работят, поради 3 основни причини:

  1. Претрупване с информация – Хората четат прекалено много и всичко в главата им е пълна каша. Затова и не се решават на каквото и да е действие.
  2. Грешни избори – Хората спазват дадена диета или хранителен режим, но те не са подходящи за постигане на желаните цели.
  3. Липса на постоянство – Даденият човек изпробва една диета, вижда, че не дава моментни резултати, след това скача на друга и т.н., без да спазва режим за дълъг период от време, който наистина ще донесе резултати.

10 грешки в храненето при отслабване, които трябва да избягвате

Искам да ви информирам, така че да не допускате трите клопки, за които току що ви споменах. Внимателно прочетете следващите редове, за да се научите да различавате „боклука“ от наистина ценните съвети.

Колко от тези грешки сте допускали досега?

1. Пропускате закуска

Закуската е най-важното хранене за деня, но повечето хора не му обръщат голямо внимание. Ако не доставите правилните хранителни вещества на организма на закуска, ще се чувствате изморени и гладни през целия ден. Не "яжте" само една чаша кафе. Това НЕ Е ЗАКУСКА! Задължително включете белтъчини: малко яйца, мляко или извара; и бавни въглехидрати като овесени ядки – това е едно добро начало на деня ви.

2. Ядете прекалено много

Приемът на прекалено много калории е основната причина за затлъстяването, което наблюдаваме. Това го знаете…

Но това, което може би не знаете е, че повечето хора ядат много повече калории, отколкото си мислят. Ако спирате да ядете едва когато се почувствате напълно сити, най-вероятно вече сте преяли. Това е така, защото храните в магазинната мрежа не засищат апетита и съдържат вещества, които „залъгват“ тялото ви.

3. Ядете прекалено малко

Знам! Току що казах, че много хора ядат прекалено много калории. Това наистина е така, но някои хора отиват в другата крайност и ограничават твърде много приема на храна. Не се подлъгвайте да спазвате диети от типа: „Яжте по един грейпфрут на ден и ще отслабнете с 6 кг за 2 седмици.“ Ще отслабнете, но след това ще ги качите обратно и то с лихвите!

Ако приемате прекалено малко храна, тялото ви преминава в „икономичен“ режим, което означава, че ще по всякакъв начин ще пести малкото налична енергия. Метаболизмът ви ще се забави, ще загубите мускулната си маса, а телесните мазнини ще останат непокътнати (или дори ще се увеличат!).

4. Не си набавяте достатъчни количества от всички макронутриенти

Един от основните проблеми на в храненето при повечето хора е липсата на баланс между всички макронутриенти – белтъчини, въглехидрати и мазнини. Истината е, че ядем прекалено много въглехидрати, защото най-евтините храни в магазините съдържат големи количества бяла захар и бяло брашно.

Ако не ми вярвате, отидете в кухнята, отворете шкафа и прочете етикетите на първите 5 продукта, които видите. Готов съм да се обзаложа, че всички те съдържат най-вече въглехидрати!

Ако в хранителния ви режим преобладават въглехидратите, нищо чудно, че непрекъснато се чувствате гладни и изморени. Това е така, защото кръвната ви захар непрекъснато „играе“ нагоре-надолу. Вместо това намалете въглехидратите и включете белтъчини (яйчни белтъци, извара, чисто месо, риба и др.) и здравословни мазнини (авокадо, маслини, ядки, зехтин и т.н.).

5. Елиминирате „лошите“ храни

Елиминирането на „лошите“ храни от диетата ви звучи като добър план, но как определяме дали една храна е „лоша“? Хлябът лош ли е? Ами млечните продукти? Мазнините със сигурност са лоши, нали?

Имам предвид следното: Повечето хора се фокусират върху това, което НЕ трябва да ядат. Отчаяно премахват захарта, солта, глутена или някоя друга „дяволска“ съставка в храната, но не се замислят какво ядат след това. Не забравяйте, че тялото ви е функция от това какво ядете, а не какво избягвате.

6. Храните се прекалено бързо

Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролира от хормоните на глада (грелин и лептин). Обикновено след хранене нивата на грелин намаляват, което потиска глада. Това сигнализира на мозъка, че сте се нахранили и хранителните вещества се усвояват. В резултат апетитът намалява, чувствате се сити и спирате да ядете.

Интересното е, че за протичането на този процес са необходими около 20 минути, което означава, че ако се храните прекалено бързо не давате нужното време информацията да достигне до мозъка ви.

7. Прекалявате със „здравословните“ фрешове

Може би си мислите, че плодовите сокове са здравословен начин да включите повече плодове в хранителния си режим. Но фрешовете не са толкова полезни, колкото ни се представя... Един от основните им минуси е високото съдържание на прости захари. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа 22 грама захар – колкото в 4 цели портокала! Ябълковият сок съдържат дори повече захар – 26 грама на 250 мл. Без проблем можете да изпиете 2-3 чаши плодов сок, но повярвайте, ще ви е доста по-трудно да изядете еквивалентното количество плодове.

8. Разсейвате се, докато ядете.

Научните изследвания сочат, че когато отвличате вниманието си с нещо друго, докато се храните, вероятността да изядете повече храна е много по-голяма. Затова започнете да обръщате повече внимание това какво ядете, кога го ядете и защо го ядете. Седнете ли на масата, бъдете концентрирани и осъзнати и оставете всичко второстепенно на заден план – смартфона, телевизора и натрапчивите мисли. Времето за хранене е време за хранене, а не време за четене на вестник или сърфиране в интернет!

9. Не се храните след тренировка

Повечето хора мислят, че това хранене е излишно и безсмислено и си мислят, че ако го пропуснат ще изгорят още повече мазнини. За съжаление, тази стратегия – независимо дали се прави умишлено или защото сте прекалено „заети“, за да се храните след тренировка – ще доведе единствено до загуба на мускулна маса и възпаление.

Всичката храна след тренировка (когато е измерена правилно) отива за попълване на изчерпания гликоген и възстановяване на мускулите. Това хранене си остава ключово за постигане на резултати, дори ако целта ви е отслабване и горене на мазнини.

10. Храните се сами

Народите, при които социализирането по време хранене е общоприето, имат значително по-ниски проценти на затлъстяване от народите, при които храненето сред хора е по-рядко. В това има логика – когато се храним в компания, правим по-чести паузи, за да приказваме. Това забавя храненето, което, както вече научихте, автоматично означава по-малко приети калории. Също така, когато се храните сами, е по-вероятно да включите телевизора, да ползвате смартфона си или да четете списание, което ще ви разсее и ще доведе до повече изядена храна.

10 действия, с които да преборите 10-те грешки в храненето

Целта ми не е да ви накарам да се самообвинявате, защото допускате тези 10 грешки. Вместо това искам да ви мотивирам да направите необходимите промени и да промените начина, по който гледате на храната.

Ето 10 съвета, от които можете да се възползвате, за да не повтаряте повече гореспоменатите грешки:

1. Никога не пропускайте да закусвате. Започвайте деня си с голяма чаша вода и закуска, която съдържа белтъчини под някаква форма.

2. Записвайте как се храните в продължение на 4 дни – какво (вид храна) и колко ядете (грамаж и калории). Така ще видите дали не приемате твърде много или твърде малко калории.

3. Включвайте зеленчуци на всяко хранене.

4. Хранете се поне по 20 минути. Дъвчете всяка хапка по 10 пъти.

5. Поне веднъж дневно се хранете в компанията на други хора.

6. Не пропускайте да се храните след тренировка.

7. В продължение на седмица си записвайте как се чувствате след всяко хранене.

8. През всяка от седмиците в този месец се научавайте да приготвяте поне по едно ново здравословно ястие.

9. Не се разсейвате докато ядете – без телевизор, таблет или смартфон.

10. Не си купувайте фрешове или други напитки с високо съдържание на захар през следващия месец.