Вероятно сте чували, че най-полезният и здравословен старт за деня са именно плодовите сокове и фрешовете, а също и че са и най-удобният начин да включите повече плодове в хранителния си режим. Въпреки че има някои ползи за здравето, 100%-вият сок има и недостатъци, които е добре да имате предвид, преди да изпиете следващата си чаша.

Да, доказано е, че приемът на плодове е от съществено значение за оптималното здраве на организма ни. Няма съмнение, че те имат своите ползи върху състоянието на сърцето и се борят срещу редица заболявания, предоставяйки важни хранителни вещества като витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и др. Препоръчителният прием е една и половина до две порции плодове на ден за жените и 2 порции за мъжете. Важно е да знаете, че една чаша 100% плодов сок може да се брои за една порция плодове.

Като една от често изтъкваните ползи на плодовите сокове е високото съдържание на витамин С в тях. Така, препоръчителният дневен прием на витамин C за мъжете е 90 милиграма, а за жените 75 милиграма дневно. В ¾ чаша портокалов сок се съдържат 93 милиграма витамин С, докато същото в количество сок от грейпфрут има 70 милиграма.

Какво обаче се случва с фрешовете и толкова ли са полезни, колкото ни казват всички? Всъщност не! 

Като всяко друго фрешовете и соковете също имат и нежелани ефекти. Един от главните минуси на прясноизцедените сокове е, че при извличане на всяка капка течност (например, от един портокал или ябълка) се отстранява голяма част от пулпата, кората и семките. Това са именно онези части на плода, които съдържат най-много фибри и други полезни съставки, които са от изключителна важност за храносмилателната система. От друга страна фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в предотвратяването на автоимунни заболявания.

Важно е да знаете, че соковете от цитруси като портокали и лимони биха могли да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, тъй като съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.

Още един проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти, губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление. Хранителните вещества също губят своето действие, когато съхранявате сока в хладилник. Скорошно изследване доказва, че до една четвърт от съдържанието на витамин С се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.

Фруктозна бомба

Ето, че най-накрая достигнахме до най-големият недостатък на фрешовете – високото съдържание на фруктоза в тях. Знаете ли, че в една чаша портокалов сок (250 мл) се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала? Иначе казано - това са 22 грама чиста захар! В други сокове, например ябълковият, това съдържание е още по-голямо 26 грама на (250 мл).

Когато ядем плодовете цели, ензимът амилаза в слюнката започва да ги разгражда и те се усвояват по-бавно от организма ни, но ако. просто изпием сока, заобикаляме този важен и сложен процес. Ефектът от това е, че не се активира усещането за ситост, което се предизвиква, докато дъвчем храната. Да, може да изпиете 2, дори 3 чаши сок, но бъдете сигурни, че едва ли ще успеете да изядете същото коичество, но измерено в плодове... 

Когато ядете плодове, трябва да знаете, че ще изгаряте по-малко калории, тъй като тялото ви не използва енергия за механичното смилане и обработване на плодовете. С други думи казано - калориите, приети под формата на захари в сока, не се компенсират от тези, които се изразходват при механичното храносмилане. Дъвченето, абсорбирането и преработката на храни изгаря около 150-300 калории на ден. Когато обаче, консумирате често фрешове не се случва нищо друго, освен това да изгубите възможността да изгорите част от тези калории.

Фрешовете и здравите зъби

Зъболекарите също са забелязали тази нарастваща през последните години тенденция - огромно количество на случаите на киселинна ерозия – омекване и загуба на зъбния емайл, причинена от киселината в плодовите напитки. Ясно е, че сокът от плодове, който има високо съдържание на лимонена киселина, може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка.

Но тогава идва въпросът - трябва ли изобщо да пием фрешове и плодови сокове?

Ако не можете без тях и това е единственият начин, по който си набавяте витамините за деня, то позволявайте си по една чашка (125 мл) прясно изцеден сок на ден. Най-добре е, ако си го приготвяте вкъщи, тъй като това ще е единственият начин да знаете, че е направен от истински плодове, а не от оцветен фруктозо-глюкозен сироп! Разбира се, по-добрият вариант е да пиете такъв, но от зеленчуци като морков, кориандър, магданоз и цвекло.

Съветът ми към вас е през по-голямата част от времето да консумирате плодовете цели, така, както природата ги е създала. И нека следващият път, когато посегнете към "здравословния" фреш, да си спомнете, че добрите, стари плодове се усвояват по-бавно и равномерно, не покачват толкова рязко нивата на кръвна захар и съдържат повече ценни хранителни вещества!