Дали някога сте се замисляли, че някои от нашите навици и традиции, които ние смятаме за нормални, могат да се възприемат като много невъзпитани в други държави?

Днес решихме да ви запознаем с 8 правила от етикета за хранене, които трябва да имате предвид, ако се храните в чужбина.

1. В Казахстан и Дубай чашата с чай не се пълни догоре

В Казахстан и Дубай обожават да пият чай, но не се обиждайте, ако ви сервират чаша, пълна до половината – това не е намек да си ходите, просто такъв е етикетът. Причината е, че чаят трябва да се пие топъл и не бива да изстива, затова очаквайте домакинята често да ви долива чай.

И още нещо, в Казахстан пият чая с мляко, но дори и то не трябва да е студено, а да е на стайна температура или да е леко затоплено. Ако искате чая без мляко, трябва изрично да си кажете. Напитките в ресторантите също се сервират топли, защото казахстанците вярват, че студените напитки не са полезни.

2. В Китай се смята, че чистият чайник е лишен от душа

В Китай хората не мият чайниците с препарат, а само с вода или специален пясък. Смята се, че плаката, която се натрупва по стените на чайника, е душата на чая и тя не бива да се „убива“ с разни препарати.

3. В Италия не яжте пастата и пицата с кетчуп

Ние сме свикнали да ядем пицата и спагетите с кетчуп, майонеза и други подобни сосове, но в Италия това би било много обидно за готвача. Освен това не е възпитано и да искате допълнително пармезан или кашкавал.

4. Не искайте сол или черен пипер в Португалия и Египет

Много българи щедро ръсят храната си със сол, но в Португалия или Египет може да засегнете чувствата на домакинята, ако поискате сол или черен пипер. По този начин ясно показвате, че ястието не е приготвено както трябва и нещо му липсва.

5. Не използвайте вилици в Тайланд

Бихме казали, че вилицата е най-често използваният прибор за хранене в нашата култура, но не е така в други. Например в Тайланд не е възпитано да ядете с вилица, с нея може да побутвате храната върху лъжицата, но не и да се храните само с нея.

6. Не си изяждайте всичко в Китай

Ако някое ястие много ни е харесало, обикновено омитаме цялата чиния, а ако поискаме допълнително – това е най-върховният комплимент за всяка домакиня, но не е така в Китай. Празните чинии показват, че домакинята не е сервирала достатъчно храна и гостите са останали гладни. Затова е възпитано да оставите малко храна в чинията си, независимо колко е била вкусна.

7. Чаеният етикет във Великобритания

Всички знаем, че във Великобритания е прието да се пие следобеден чай в 17:00 ч. Но нещата не са толкова прости, а този обичай е съпътстван от доста правила.

Първо, за чаят се запаряват листа, а не се използва чай на пакетчета. Напитката трябва да е топла, но не гореща. След това домакинята или този, който ще налива чая, налива чашите една по една. Преди да налее следващата чаша, той или тя подава чашата на госта и чак след това продължава с наливането. Всеки гост може да прецени дали да си сложи мляко. Обикновено черният чай се пие с мляко, но други сортове се пият с резенче лимон. Захарта се слага накрая, а чаят се разбърква с много внимателни и нежни движения, лъжичката се държи в средата на чашата, за да не се удря в стените ѝ. Енергичното разбъркване на чая е прието за невъзпитано. Обичайно се пият по две чаши чай, защото една никога не е достатъчна, а три са прекалено много. Към чая обикновено се сервират малки сандвичи и сладкиши.

8. Внимавайте как поставяте клечките в Япония

Никога не забивайте клечките за хранене по този начин. Те се поставят вертикално в храната само при погребения, а ако го направите в ресторант, ще обидите собственика, затова просто подпрете клечките върху купичката.