Натоварено ежедневие, куп задачи и много стрес. Звучи ли ви познато? Така изглежда денят на всяка съвременна жена.

Животът днес тече на бързи обороти и е свързан с прекомерно много стрес. И макар да сме свикнали с него, той има както вътрешни, така и външни проявления. Именно той е основен виновник не само за нервното ни настроение, но и за влошения външен вид на кожата.

Добрата новина е, че има начин да се справим със стреса, за да изглеждаме и да се чувстваме прекрасно. Днес поканихме две прекрасни дами, които ще отговарят на най-често задаваните въпроси за красотата, грижата за кожата и как да се справим със стресовите ситуации - д-р Камелия Присадашка, дерматолог и Милена Каменова, психотерапевт и клиничен психолог. 

Д-р Камелия Присадашка придобива специалност кожни и венерически болести през 2014 г. Специализира в естетична медицина и преминава през редица курсове за цялостна оценка на кожата, промяната в структурата на лицето вследствие на хронологично и фотостареене.

 

 

 

А по какъв начин се отразява психиката ни върху цялостното ни състояние и какви практики можем да приложим, за да бъдем по-спокойни? На тези въпроси отговаря психилогът Милена Каменова.
 

Милена Каменова е психотерапевт, клиничен психолог и семеен консултант. Работи с възрастни, деца, родители и семейства, като им помага да се справят с трудностите, които срещат във външния и вътрешния си свят. В работата си комбинира творчески и ориентирани към човека подходи, стимулирайки изграждането на осъзнатост и засилването на връзката със себе си.

 
1. Забързаното ежедневие и многобройните ангажименти често са причина да не отделяме достатъчно внимание на кожата си. Стресът влияе ли на кожата и какви са признаците, по които можем да го разпознаем?
 
Д-р Присадашка: Ежедневните ни навици, всяка храна, напитка или недоспиване може да влоши здравият вид на епидермиса и да причини преждевременно стареене. Проучвания показват, че наличието на остър стрес предизвиква отклонение от нормалните стойности на хидратация на епидермиса. В резултат от продължителен стрес повърхностната микроциркулация се забавя и постъпването на хранителни вещества към кожата намалява, така тя губи своята свежест и блясък. По-късно могат да се появят сивкав тен, безжизнена и суха кожа, тъмни кръгове и торбички под очите.
 
2. Всяка жена се изправя пред многобройни предизвикателства. Стрес в офиса, поддържане на домакинството, грижи за малките ни съкровища и разбира се, приятни срещи с любими хора. Има ли някаква тайна, която може да ни помогне с балансирането между всички ангажименти и времето, което отделяме, за да се погрижим за самите нас?

Милена Каменова: Жените се справят прекрасно със съчетаването на няколко важни приоритета едновременно. Често обаче, балансирайки между всички тези сфери от ежедневието, забравят да приоритизират грижата за себе си. В напрегнатото ежедневие е много важно да забавяме темпото и да не забравяме вътрешния диалог – по-често да се питаме, да се чуваме и да се опитаме да си отговорим на въпроси като „Какво се случва с мен в момента?“, „Какво наистина искам?“, „Как се чувствам от ... ?“, „От какво имам нужда?“, „Как мога в момента да се погрижа за себе си?“.

3. Животът в големия град понякога може да бъде твърде натоварен. Има ли начин да елиминираме всички външни влияния и да се отдадем на приятни занимания и мисли поне по няколко минутки на ден?

Милена Каменова: Всяко състояние на ведрост, спокойствие и усещане за центрираност в себе си може да има функцията на медитация. Разбира се, връзката със самите себе си е важна, както и умението ни да поставяме граници. Добре е да помним, че отговаряме само и единствено за собственото си щастие и като отговорници за него трябва да го подхранваме редовно.

4. Всички знаем, че въздухът в града е замърсен. До каква степен той оказва влияние на кожата ни и как можем да я предпазим от външните фактори?

Д-р Присадашка: Замърсеният въздух в града е също толкова голям враг на кожата, колкото и слънцето. Мръсният въздух намалява водното съдържание, витамин Е, а също може да се увреди ДНК на кожата, което води до поява на пигментации, бръчки, сухота.

Важно е да започнем и да завършим деня с почистване на кожата, след което да се нанесе подходящ серум, който да подсилва епидермалната защита на кожата. Точно такъв серум е и Minéral 89 Probiotic Fractions от Vichy. Той се бори с видимите признаци на стрес върху кожата, ускорява възстановяването ѝ и подсилва бариерната функция.
 
Следващата стъпка е нанасяне на хидратиращ крем и преди излизане - слънцезащитен крем.
 
5. Здравословният начин на живот със сигурност се отразява благоприятно на кожата ни. А как влияят алкохолът, цигарите и вредните UV лъчи на кожата?

Д-р Присадашка: Алкохолът причинява изключително много вреди на кожата. Той дехидратира целия организъм, концентрацията му в организма променя кръвообращението, води до разширяване на малките кръвоносни съдове в кожата, причинява зачервяване, подпухналост, увеличаване на теглото и увеличаване на себумната секреция.

Цигарите намаляват притока на кислород и витамини. Първоначално се наблюдава бледа, суха и слабо устойчива на външни влияния кожа. Впоследствие намалява силно производството на колаген, което води до поява на бръчки.

Резултат от вредното действие на UV лъчите е намаляване на еластичността и стегнатостта на кожата. Защитата от слънчевите лъчи е важна по всяко време на годината.

6. Какво представлява кожната бариера, как се влияе от стреса и защо тя е толкова важна за добрия външен вид?

Д-р Присадашка: Кожната бариера е защитният слой на кожата, който служи като преграда срещу множеството стресори върху кожата, чрез регулиране на водния баланс, защита от външната среда, намалява ефектите от увреждането на ултравиолетовото лъчение, както и свежда до минимум ефектите от оксидативните стресови фактори. Неправилната грижа за кожата, излагането на слънце и алергени може да наруши кожната бариера.

7. Необходими ли са антиоксидантите и защо?
 
Д-р Присадашка: Антиоксидантите са много важни съединения, които подобряват деленето на клетките, потискат процесите на стареене и злокачественото им видоизменение. Те се борят със свободните радикали, отделени при погрешни метаболитни процеси в организма и причиняващи изграждане на клетките и тъканите. 

8. Сънят никога не достига и най-честото отражение се явяват тъмните кръгове около очите. Отразява ли се липсата на сън върху кожата ни?

Д-р Присадашка: Проучвания доказват, че само два дни некачествен сън се отразяват лошо на кожата. По време на сън тялото ни е в покой, циркулацията на кръв се увеличава и тялото произвежда повече колаген, който намалява фините линии и бръчки. Основните промени на лицето от недостатъчно сън са тъмни кръгове под очите, бръчки в околоочния контур, торбички, зачервяване и по-бледа кожа. Затова се препоръчва между 7 и 9 часа сън на денонощие.
 
Милена Каменова: Качеството на съня зависи много от това как е минал денят ни и в какъв период от живота си се намираме, дали имаме някакви по-големи трудности и притеснения, или физически неразположения.

Смущенията в съня обаче често се дължат на трудности и проблеми, които съзнаваме, но не сме успели да наместим вътре в себе си. Емоциите обаче не могат да бъдат премахнати просто така, те не се губят, а търсят начин да бъдат преработени и това се случва по време на сън. Ето защо трябва да намерим начин да си отдъхнем и да забравим за всички негативни мисли преди лягане.

9. Какво представляват пробиотичните фракции и как влияят те на кожата?

Д-р Присадашка: Пробиотиците са живи микроорганизми, които приемани в определени количества, оказват благоприятно влияние върху организма, като повишават имунитета му. В козметиката те се използват във фракции или екстракти, което означава, че в крайния продукт микроорганизмите не са живи. Пробиотичните фракции имат доказана ефективност върху кожната бариера и защитната функция на кожата, като спомагат за по-бързото възстановяване на кожата, осигуряват по-добрата ѝ защита и укрепват бариерната ѝ функция.
 
Пробиотичните фракции в Minéral 89 Probiotic Fractions имат за задача да подсилят защитната бариера на кожата, стимулирайки епидермалната регенерация.
 


10. Каква е ролята на антиоксидантните витамини B3 и E в грижата за кожата?

Д-р Присадашка: Витамин В3, или познат в козметиката като ниацинамид, регулира процесите на обновяване на епидермиса, намалява загубата на вода през кожата, което я прави по-хидратирана и еластична. Витамин В3 стимулира синтеза на хиалуронова киселина в кожата и влияе върху производството на колаген. Той има противовъзпалително, антиоксидантно, регенериращо действие, засилва действието на UV филтрите и се бори с хиперпигментациите.

Витамин Е е наричан витамин на младостта, тъй като е един от най-мощните антиоксиданти и предпазва, както кожата, така и целия ни организъм от вредното въздействие на свободните радикали. Има мощно регенериращо и хидратиращо действие.
 
Витамин B3 и E са основна съставка в серума Minéral 89 Probiotic Fractions. Те предпазват кожата от свободните радикали, имат антиоксидантно действие и успокояват кожата. 

11. Хидратацията – задължителната стъпка в грижата за кожата. Колко често трябва да хидратираме кожата на лицето и сезонът оказва ли влияние върху честотата на хидратиране?
 
Д-р Присадашка: За да имаме здрава и красива кожа, трябва да полагаме специални грижи, които са различни в различните възрастови периоди. Нежното почистване и добрата хидратация с помощта на серум и крем са задължителни.

12. Грижата за кожата може да се превърне в ежедневен ритуал за всяка жена. Възможно ли е точно това да бъде времето, посветено само на нас и какви биха били ползите от подобен тип медитация?

Милена Каменова: Грижата за кожата е проява на закрила и любов към себе си. Както хубавите козметични продукти, така и допирът, отношението, нежността, с която се отнасяме, могат да ни донесат едно много релаксиращо и изпълващо преживяване, което в комбинация с красива и отпускаща атмосфера наистина може да се превърне в специален вид медитация.

Нанасянето на серума Vichy Minéral 89 Probiotic Fractions може да се превърне в нашия малък ритуал, който дава на кожата, а и на съзнанието ни, всичко, от което се нуждаят. И нека не забравяме, че независимо от забързаното ежедневие, трябва да намираме поне по няколко минутки на ден, които да бъдат посветени изцяло на нас.