Повечето от народните поверия, които добронамерени възрастни познати и роднини непрекъснато повтарят на бременните дами, лесно могат да бъдат пренебрегнати – ако бебето е по-ниско в корема, това не е означава, че е момче, момиче или каквото и да е – това е просто знак, че коремните ви мускули са се отпуснали.

Ако ви се похапва нещичко и си го „откраднете“, това няма да се появи като рожден белег на кожата на детето. Дългите разходки няма да предизвикат раждането.

И не, пълнолунието няма нищо общо с часа на раждането.

Но в последно време някои учени доказват, че някои от нещата, които наричаме „бабини деветини“ всъщност са верни и имат своето научно обяснение.

Ето кои суеверия, които често сме чували, са подкрепени от науката.

Дълги и тежки родилни мъки означават, че бебето е момче

Учените не са категорични защо това е вярно, но е факт – през 2003 година екип доктори анализирали над 8000 раждания в една болница в Ирландия от периода 1997-2000, изключвайки дамите, които са родили преждевременно или раждането е трябвало да бъде предизвикано. Когато прегледали цифрите, разликата между половете била малка, но все пак забележима.

Средно всяко раждане на момче продължавало малко над 6 часа, докато при момичета била под 6 часа. Жените, които раждали момчета, също имали повече усложнения по време на раждането, изискващи Цезарово сечение в 6% от случаите (в сравнение с 4% при момичетата) и форцепс в 8% от случаите (в сравнение с 6%).

Общо 29% от ражданията на момчета изисквали допълнителна интервенция, докато при момичетата били 24%.

Една възможна причина за тази разлика: Средностатистически момчетата тежат със 100 грама повече от момичета. Малко проучване от 2003 показва, че жените, които носят момчета, консумират повече калории – затова се предполага, че мъжките бебета са малко по-взискателни дори и преди раждането.

За да имате момиче, не яжте банани

Не само, че жените, които носят момчета, ядат повече – похапването на по-обилно количество преди зачеването също може да повиши възможността детето ви да е момче.

През 2008, в едно изследване 740 бременни дами трябвало да опишат какво представлявала диетата им една година преди да забременеят. Жените били разделени в три категории според калорийния прием.

56% от жените с най-висок калориен прием родили момчета, а 55% от дамите, които се хранели най-малко, станали майки на момичета.

Ето къде се и намесва суеверието за бананите – че ако ги ядете преди зачеване, има по-голям шанс да имате момче. Авторите на изследването открили, че не само калорийния прием е от значение, но и хранителните съставки.

Консумирането на много калий (с който бананите са пълни) е свързано с раждането на момчета, както и диетите с високо съдържание на калций и натрий.

Но все пак е важно да се отбележи, че промяната на диетата, за да повлияете на пола на детето си, е рисков ход в здравословен аспект, тъй като е възможно да прекалите с някои хранителни съставки за сметка на други – по-безопасно е да се съсредоточите върху това да се храните здравословно и да оставите другото да се случи само.

Киселините са предвестник за космато бебе

Ето и ужасяващ факт за бебетата: По време на второто тримесечие на бременността, те развиват фини косъмчета по цялото тяло, наречени лануго, а през третия триместър то пада и бебетата го изяждат.

Но космите по главичките са нещо различно. Макар и всички бебета да имат лануго в утробата, не всички се раждат с коса – и майките, които се чудят дали детето им ще има коса или не, могат да се ориентират по собствените си киселини.

През 2006 екип от учени проследил 64 жени по време на бременността им. 28 от тях имали средни или сериозни киселини.

23 от тези жени имали бебета с по-обилно окосмяване от обичайното. А от 12-те жени, които нямали никакви киселини, цели 10 родили бебета с много малко коса.

Но ето перфектен пример за корелация, която не означава причинно-следствена връзка. Гаденето не е заради косата, нито пък то е предизвикало косата. Авторите на изследването смятат, че и двете са причинени от трети фактор: хормони на бременността.

Същите хормони, които допринасят за растежа на косата в утробата, отпускат мускулите, които държат киселината в стомаха.