Проучвания сочат, че България заема първо място в Европа по брой сърдечни удари на глава от населението. Ето защо е важно да намалим стреса, да подобрим начина на живот и да обърнем внимание на храната, която консумираме.

Съществува продукт, който се отразява положително в борбата с високото кръвно налягане и регулиране на холестерола – това са фурмите. Фурмата е сладкият плод на финиковата палма и се среща в Западна Азия и Средиземноморието.

Ето и какви са предимствата на фурмите:

Фурмите предотвратяват инсулти

Те съдържат калий – минерал, който предотвратява инсултите и подобрява състояние на нервната система. Препоръчителният дневен прием на калий е 400 мг.

Фурмите регулират нивата на холестерол

Плодът прочиства кръвоносните съдове и не позволява да се образуват запушвания. Ето защо фурмите регулират нивата на вредния холестерол.

Фурмите регулират кръвното налягане

Фурмите съдържат достатъчно натрий, калий и магнезий. 5 или 6 фурми съдържат около 80 мг магнезий, който влияе благоприятно на кръвното налягане. Високото кръвно може да се регулира с около 370 мг магнезий.

Фурмите подсилват сърцето

Накиснете 2 или 3 фурми във вода през нощта. На сутринта те ще бъдат идеално допълнение към зърнената ви закуска.

Фурмите предотвратяват диария

Калият предотвратява диария, защото подсилва добрите бактерии в организма.

Фурмите имат високо съдържание на желязо

Желязото е много полезно за хора, които страдат от анемия, както и за бременни жени. 100 грама фурми съдържат 0.9 мг желязо, а това е 11% от препоръчителния дневен прием. Желязото влияе благоприятно на хемоглобина и на червените кръвни телца.

Фурмите контролират теглото

Приемът на фурми на гладно всяка сутрин влияе благоприятно върху фигурата, като спомагат за загубата на килограми. Имайте предвид, че фурмите съдържат захар и не е препоръчително да се консумират в големи количества.