Безсънието засяга милиони хора по целия свят. 33-годишната майка Сара Флетчър е една от тях. За да се справи с проблема, тя решава да последва техниката 10-3-2-1-0 на автора на книги за фитнес Крейг Балантайн.

Методът е съвсем прост и обещава да ви дари със здравословен сън и ползотворна почивка. Техниката е следната:

10 ч. преди сън – никакъв кофеин
3 ч. преди сън – никакъв алкохол и никаква храна
2 ч. преди сън – никаква работа
1 ч. преди сън – никакви електронни устройства. Почини си от телефона, телевизора и компютъра.
0 натискания на бутона за „дрямка” на следващата сутрин – когато първата аларма звънне, трябва да станеш.

Сара, която от 15 години има проблеми със съня, подлага тази техника на тест.

Тя споделя, че досега е правила всичко грешно, затова и има проблеми със съня - пие много кафе, работи на лаптопа си преди лягане и обича да пие вино вечер.

Майката на две деца изпитва техниката в продължение на една седмица и описва подробно всеки ден, за да достигне до следното заключение:

„Сънят ми определено се подобри от тази техника. С всеки изминал ден ми ставаше по-лесно да следвам този метод, но за мен лично е твърде ограничаващ, за да го прилагам и за в бъдеще.

Определено ще спра да пия кафе късно (въпреки че да спра още в 12 ч. на обяд си е цяла лудост!) и ще спирам електронните устройства един час преди лягане, но вечерната ми чаша вино се връща обратно!

Спирането на късното хранене също доведе до забележима промяна – сладоледът е страхотен, но наистина оказваше влияние върху съня ми, ако го ям в 20.00 ч.  

Сега следвам не толкова строга версия на метода на Балантайн, защото ми действаше твърде депресиращо да спра кафето по средата на деня или да не пия вино вечер особено когато децата са ме „тормозили” 12 часа.

Опитвам се да не си преглеждам имейлите и да не гледам телевизия един час преди лягане. Ще спра да пия кофеин в 15.00 ч. Преди няколко дни се срещнах с приятелка на кафе в 17.00 ч. и след това не можех да заспя до малките часове на нощта.

Така че тази техника със сигурност оказва благотворно въздействие върху съня ми и като цяло ми е по-лесно да заспя.

Но трябва да имаш железни нерви, за да следваш този метод. А и не съм сигурна, че си заслужаваше при мен – не спях „като бебе”, когато стриктно следвах техниката му, така че ви препоръчвам да намерите вашата собствена златна среда и да се опитате да я следвате в дългосрочен план.”