"Целувката на живота" не е просто снимка, а силно и емоционално напомняне за крехкостта на живота и важността на човешката връзка. Направена през 1967 г. от Роко Морабито, тя получава наградата "Пулицър" по онова време и оттогава предизвиква вълнения. Повече от 50 години по-късно тази снимка все още ни показва красотата на хората и тяхната безгранична сила пред надвисналата опасност. Ето каква история се крие зад нея и кой е човека, който е успял да я заснеме.

Двама работници от комуналните услуги, Джей Ди Томпсън и Рандал Г. Шампион, извършват рутинна проверка на електропровод в Тексас, когато Шампион случайно докосва една от линиите за ниско напрежение на върха на стълба. За щастие той носел предпазен колан, който го предпазвал от падане, но когато това се случило, той спрял да диша.

Томпсън бързо се впуснал в действие и започнал да прави изкуствено дишане уста в уста на своя колега. Въпреки че не можел да приложи напълно методите за спешна помощ, той продължил да вкарва въздух в дробовете на Шампион, докато не усетил слаб пулс. Секунди след като снимката била направена, Томпсън извикал: "Той диша".

След това откопчал Шампион от предпазния му колан и го свалил на земята, където друг работник го поел и му оказал изкуствено дишане.

Благодарение на бързите и героични усилия на Томпсън и другите работници, човект е останал жив докато пристигнат парамедиците. Той се възстановява напълно и продължава да живее още 35 години.

Томпсън е смятан за герой в онзи ден, но той не се смята за такъв, като казва: "Ако там имаше други хора, ако не бях стигнал пръв, те щяха да направят точно същото, което направих аз. Това е правено много пъти преди - спасявани са множество човешки животи", казва той. "Просто не са били заснемани."

Журналистът Роко Морабито, работещ за вестник "Джаксънвил Джърнъл", се връща от отразяване на железопътна стачка, когато вижда работника, висящ от стълба. Той използвал радиото на колата си, за да каже на вестника да извика линейка, и след като направил снимката, отново се обадил по радиото, като им казал: "Може би ще искате да изчакате това преди печат. Мисля, че имам доста добра снимка."

Същия ден "Джърнъл" изпреварва крайния срок, за да публикува снимката на Роко, а редакторът Боб Пейт ѝ дава запомнящо се заглавие - "Целувката на живота". Снимката на Роко излиза във вестници по целия свят, като през 1968 г. печели наградата "Пулицър" - най-високата награда в журналистиката.