Учените все повече се занимават с огромното значение на микробите за нашето здраве. Противно на нашите очаквания, микробите могат да ни предпазят от редица често срещани заболявания. Затова може би е време да се поизцапане, да се храним по-добре и да не прекаляваме с антибиотиците.

Днешните родители се страхуват да позволят на децата си да се изцапат, защото са убедени, че микробите около тях ще ги разболеят. Това всъщност разрушава техния имунитет. Към неблагоприятната реалност се добавя и факта, че днешните деца прекарват два пъти по-малко време навън, отколкото децата преди 20 години. 

Учените Брет Финли и Мари-Клер Ариета от години изследват този проблем и са автори на редица трудове за микробите и тяхната важност. Те дават следните 5 съвета на родителите:

Оставете ги да се изцапат

Докато сте сред природата, позволявайте на децата си да пипат всичко, което искат (в границите на разумното), включително пръст, кал, растения, дървета, насекоми и т.н. Носете си кофа, малко вода и лопата следващия път, когато излезете с децата сред природата. Само след няколко минути децата ви ще правят торти от кал или ще решат да си направят кална маска. Ако решат да си хапнат малко пръст, не откачайте. Съвсем скоро ще разберат, че мръсотията не е особено вкусна и едва ли ще им стане навик да си похапват от нея. Повечето деца имат вътрешното желание да се поизцапат, но в днешния модерен свят тази тяхна нужда трябва да бъде окуражавана. Направете услуга на детето си и му кажете да се поизцапа!

Оставете кучето да ги облизва

Ако имате куче, оставете го свободно да си играе и да общува с бебето ви или малкото ви дете. Преди бебето да се роди заведете кучето си на ветеринар, за да сте сигурни, че е в добро здраве. Скорошните проучвания показват, че ако кучето ви ближе бебето и е в близост до него това в голяма степен намалява опасността от развиването на алергии и астма. Освен това детето ви получава бонус - добър приятел и любов към животните.

Избягвайте антибактериалните продукти

Ако веднага след игра измиете ръцете на детето с антибактериален сапун, това ще унищожи всички микроби и усилията дотук ще са били напразни. Постоянното използване на мокри антибактериални кърпички също не е добра идея. Потиснете желанието да почиствате детето си веднага, след като се е изцапало. Оставате го мръсно, докато свърши играта, или докато стане време за хранене. Освен това честата употреба на антибактериални продукти намалява способностите на организма сам да се бори с тях и той става все по-податлив на всякакви вируси и микроби.

Давайте им ферментирали храни

Най-много микроби има в дебелото черво. Те имат нужда храната да стигне до тях. Ако ядете бяла захар, бяло брашно и рафинирани храни, те няма да стигнат до микробите, тъй като се абсорбират по-рано - в стомаха или в тънките черва. Храните, които са богати на фибри, ядките, зеленчуците – всички те са идеална храна за микробите, тъй като стигат до дебелото черво. Мислите, че по времето на хранене трябва да осигурите храна и за вашето дете, и за неговите микроби. Така че давайте повече на микробите на детето и го хранете по-често с ферментирали храни като кисело мляко, кефир и т.н.

По-кротко с антибиотиците

Антибиотиците са чудодейно средство за лечение за бактериални инфекции, което е спасило живота на милиони деца. Но днес вече сме наясно, че те не са съвсем безвредни, както някога си мислехме. Те буквално бомбардират чревната флора, убивайки и добрите, и лошите бактерии. Това се отразява неблагоприятно на състава на микробите, което на свой ред може да причини астма, алергии, затлъстяване, диабет и други болести, характерни за развитите страни. Освен това заради честата употреба на антибиотици, някои бактерии са станали резистентни към тях и не се повлияват от лекарствата. Затова трябва да ги използваме само при нужда и при сериозни бактериални инфекции.