Подходът "Да изчакаме и ще видим" е окей при някои детски здравословни проблеми. Но не и при тези.

Сериозно ли е?

Когато станете родители, сякаш печелите значка за медицински заслуги. Независимо дали подсушавате течащия нос или дърпате с конец клатещия се млечен зъб, вие се справяте с лекота - но все пак има и някои неща, които ви смущават. Въпреки това не сте сигурни кога имате основание да позвъните на лекаря си: Коя температура всъщност се класифицира като "висока температура"? Каква стомашна болка означава, че детето ви има нещо повече от обикновен стомашен вирус? И когато нещо наистина страшно се случи - например по кожата на детето ви изведнъж се появи огромен обрив - на педиатъра ли трябва да се обадите или направо да го откарате в Спешното отделение?

"Родителите винаги трябва да подхождат с повишено внимание към здравето на детето си и да потърсят незабавно медицинска помощ, ако нещо ги тревожи", казва доктор Анита Чандра-Пури, педиатър и говорител на Американската академия по педиатрия. Вижте кои са 12-те симптома, които винаги се нуждаят от медицинска помощ.

Симптом #1: Висока температура

Температура от 38 или повече градуса при бебе на по-малко от 3 месеца; по-висока от 38.3 градуса при бебе на 3 до 6 месеца; или по-висока от 39.4 градуса при дете от 6 месеца до 2 години

Педиатрите подчертават, че при висока температура цифрата на термометъра не е толкова важна, колкото разположението на вашето дете. Голямото изключение: децата на възраст под 3 месеца се нуждаят от незабавна медицинска помощ, ако температурата им достигне 38 градуса. "Ако треската им е причинена от бактериална инфекция като инфекция на пикочно-чревния тракт, тя може да се разпространи бързо из цялото тяло", казва доктор Дженифър Шу. "Най-често е просто обикновен вирус, но трябва веднага да проверите, за да бъдете сигурни". Важно е да се обадите на вашия лекар незабавно, а ако се случи след работно време, не рискувайте и директно се отправете към Спешното отделение. При деца на повече от 2 годинки, високата температура не е толкова притеснителна, ако детето ви изглежда добре хидратирано и се държи нормално. Можете да се обадите на педиатъра си за съвет.

Симптом #2: Продължителна температура

Треска, която не намалява след лечение или продължава повече от 5 дни

Ако сте дали на детето си лекарство, което трябва да намали температурата му като ацетаминофен или ибупрофен, а цифрата на термометъра не помръдне в рамките на 4 до 6 часа, обадете се на педиатър. Това може да е знак, че инфекцията е твърде силна и организма не може да се пребори с нея и лекаря ви може да иска да направи по-задълбочени изследвания, за да открие причината. Треска, причинена от общ вирус като настинка или грип обикновено отшумява в рамките на пет дни. Ако продължи по-дълго, дори и да е по-ниска (например 38 градуса), може да бъде причинена от инфекция като бактериална пневмония, която изисква лечение с антибиотици.

Симптом #3: Треска с главоболие

Треска, която е придружена със схванат врат или главоболие или обрив, който е подобен на натъртване или изглежда като малки червени точки

Свържете се с лекар - това може да са признаци на менингит и детето ви има нужда от незабавен преглед.

Симптом #4: Кръгъл обрив

Обрив, който прилича на мишена или се състои от малки червени точки, които не изчезват при натиск или наличие на прекомерни синини

Обрив под формата на пръстен с петно в центъра може да означава лаймска болест. Потърсете помощ веднага, ако видите малки точици под кожата, които могат да сигнализират за сериозни заболявания. Всякакви необясними и широко разпространени синини могат да бъдат признак за евентуално разстройство на кръвта. В допълнение петнистите обриви, които са леко повдигнати, могат да бъдат признак на алергична реакция. Ако детето ви има и затруднено дишане или е раздразнително или апатично, незабавно трябва да бъде прегледано от лекар.

Симптом #5: Необичайна бенка

Бенка, която е нова или се променя

"Дръжте под око бенките на детето си, особено ако са рождени, защото за тях има по-висок риск да се превърнат в злокачествени", казва педиатъра доктор Ари Браун. Правете месечна проверка на кожата по време на къпане. Предупредете лекаря си, ако забележите бенка с неправилна форма, неравни граници, не е в един цвят или е повдигната. Всичко това са признаци за потенциален рак на кожата.

Симптом #6: Внезапна болка в стомаха

Стомашна болка в долната дясна страна или болка, която е внезапна и клампираща и идва и си отива

Ако детето ви изпитва болка в долната дясна част, помолете го да подскочи нагоре-надолу - ако е мъчително да го направи, това може да бъде знак за апендицит. Въпреки че апендикса се намира в долната дясна част на корема, болките, причинени от апендицит може да започнат около пъпа и да мигрират надясно. При обикновения стомашен вирус, обикновено има треска, след това и повръщане, а после болки в корема и диария. При апендицита понякога се започва с диария, след това болка в корема, после повръщане, а после и висока температура. Ако забележите тези симптоми, обадете се на вашия лекар - апендицита прогресира бързо и се лекува най-ефективно, когато е уловен навреме.

Ако детето ви е на възраст под 4 години и изпитва болки в стомаха, които го карат да се превива в един момент и да бъде добре в следващия, това може да е признак на инвагинация - сериозно разстройство, което обикновено засяга малките деца, при което една част от червата се приплъзва към другата.

Болката се появява на 20-60 минутни интервали и може да бъде придружена от повръщане, треска, кръв в изпражненията, движения на червата. Обадете се на вашия лекар, ако детето ви изпитва силна болка. Ако има клампиране плюс признаци в изпражненията, отправете се директно към болницата.

Симптом #7: Главоболие с повръщане

Главоболие, което се случва в ранните сутрешни часове или събужда детето ви посред нощ, или главоболие, придружено с повръщане

Това могат да бъдат знаци на мигрена. Вашият лекар трябва да определи подходящото лечение. Мигрената при децата не е опасна, но вероятно е предадена от родител. Въпреки това сутрешните и среднощните главоболия могат да бъдат сигнал и за нещо по-сериозно и именно затова е добре да отидете на лекар веднага.

Симптом #8: Понижено уриниране

Сухотата в устата и устните, намаленото уриниране, плоската фонтанела (при бебетата), сухата кожа или кожа, която не се прибира при подръпване, или силно повръщане и диария

Всички тези симптоми са свързани с дехидратация и трябва да бъдат лекувани бързо, тъй като обезводняването може да доведе до шок. Позвънете на 112 или откарайте детето си в болницата, ако мислите, че се приближава до този етап. В противен случай се обадете на педиатъра и се опитайте да вкарате повече течности в организма на детето си.

Симптом #9: Сини устни

Посиняване или обезцветяване около устата; затруднено дишане, при което можете да усетите, че детето ви се дави в гърдите или корема; задъхване, сумтене или свистящ звук при дишане

"Дихателните проблеми са по-притеснителни, когато звуците идват от гърдите и белите дробове, а не от носа", обяснява доктор Шу. Сериозните проблеми с дишането често се дължат на задушаване, алергична реакция, астматичен пристъп (който може да се случи и на деца на няколко месеца), пневмония, коклюш или круп. Потърсете незабавна помощ или позвънете на 112. Ако не е очевидно, че детето ви има сериозни проблеми, проверете дишането му.

Бройте всеки поет дъх в продължение на 30 секунди и след това умножете по две. Нормален темп е по-малко от 60 при новородени, по-малко от 40 за бебета под 1 година, по-малко от 30 на възраст 1 до 3 години и по-малко от 24 за децата от 4 до 10 години.

Симптом #10: Подуто лице

Подут език, устни или очи, особено когато са придружени с повръщане или сърбеж

Това често е сигнал за сериозна алергична реакция (анафилаксия). Симптомите могат да включват подуване, проблеми с дишането и сериозни обриви и се нуждаят от незабавно внимание. Позвънете на 112 и ако е възможно, дайте на детето си доза антихистамин междувременно. При по-леки реакции, позвънете на лекаря си и го попитайте дали е необходимо да дадете антихистамин, за да потушите симптомите.

Симптом #11: Повръщане след падане

Падане, когато детето ви е на по-малко от 6 месеца или има очевидни неврологични промени като объркване или загуба на съзнание или падане, което причинява повръщане и/или уврежда тялото (например да причини счупване на кости)

Подобни извънредни случаи трябва да бъдат прегледани от лекар - затова се отправете към най-близкото медицинско заведение. Паданията по принцип не са проблематични при деца над 6 месеца, ако паднат само от височината си и не се приземят на нещо твърдо или остро.

Симптом #12: Прекомерно кървене

Порязване, което зее толкова широко, че да можете да потопите памучен тампон за уши в него или ако кървенето не спира след няколко минути натиск

Това са признаци, че детето ви се нуждае от медицинска помощ (или шевове, лепене или превръзка). В зависимост от тежестта на травмата, следващата ви стъпка трябва да бъде да позвъните на 112, да отидете в спешното или да се обадите на педиатъра си. Трябва да посетите лекаря си, ако детето ви е ухапано от животно или ако друго дете го захапе и разкъса кожата.