Недостатъчният сън е смятан за "обществена епидемия", а рисковете за здравето могат да бъдат значителни. Липсата на сън е свързана с лошата памет, наддаването на теглото и сънливостта, заедно и с други проблеми. За да се насърчи създаването на здрави навици сред децата (и да се избегнат рисковете в по-нататъшен етап), експертите издадоха някои нови препоръки, които родителите е добре да следват. Те очертават количеството сън, което е необходимо за насърчаване на оптималното здраве при децата (от кърмачета до 12-годишни) и юноши (на възраст от 13 до 18).

За да издадат насоките, изброени по-долу, комисия, съставена от 13 експерти е прегледала 864 научни статии, свързани с взаимоотношенията между продължителността и здравето на съня при децата. Хлапетата, които са достигали препоръчителното количество сън са по-внимателни, с по-добро поведение и имат по-малко проблеми с обучението. Освен това изследователите са открили, че недостатъчният сън е свързан с повишен риск от самонараняване и опити за самоубийство сред тийнейджърите.

"Голяма част от хората не получават достатъчно сън, а сред тях има и много деца, за които сънят е от огромна важност, тъй като е важен за ранното развитие", казва в свое изявление доктор Натаниъл Уотсън. "Уверете се, че има достатъчно време за сън е един от най-добрите начини да насърчите здравословния начин на живот при едно дете".

Препоръките на експертите:

Бебета от 4 до 12 месеца: 12 до 16 часа на денонощие (включително и дрямките).

Деца от 1 до 2 години: от 11 до 14 часа на денонощие (включително и дрямките).

Деца от 3 до 5 години: от 10 до 13 часа на денонощие (включително и дрямките).

Деца от 6 до 12 години: 9 до 12 часа на денонощие. Тийнейджъри от 13 до 18 години: 8 до 10 часа на денонощие.

Борите се да накарате детето си да си легне? Опитайте съветите на експертите.