Имаме лоши новини за татковците, след като тази седмица учени обявиха, че децата трябва да спят в леглото на мама, докато не навършат 3 годинки.

Този съвет, който е критикуван от мнозина, идва от педиатър, който е открил, че бебетата на два дни, които спят отделно от майките си, имат по-неспокоен сън, а сърцето им е подложено на по-голям стрес.

Други учени са открили, че майката и бебето ѝ трябва да спят в едно легло, за да развият по-силна връзка. Освен това, ако бебето спи в креватче, това води до непослушание от негова страна и дори до забавено развитие на мозъка.

Д-р Нилс Бергман от Университета на Кейптаун твърди, че най-полезно за бебето е да спи на гърдите на майка си в първите няколко седмици от живота си. Освен това е най-полезно за децата e да спят до майките си, докато не навършат 3 или дори 4 годинки.

Много майки обаче се страхуват да спят с бебетата си, защото бебето може да се задуши или един от родителите да се претърколи и да го нарани.

Според друго стряскащо проучване, което изследва смъртността при новородените, почти две трети от неизяснените случаи са настъпили, когато майка и бебе са делили едно легло. Но според д-р Бергман смъртта на тези бебета не е причинена от факта, че са спели до майките си: „Такива случаи се дължат на други неща: токсични изпарения, цигари, алкохол, големи възглавници и опасни играчки“.

В проучването са наблюдавани 16 новородени, докато спят върху гърдите на майка си и докато спят в креватчето си. Измервателните уреди показали, че сърцето на бебето е подложено на 3 пъти повече стрес, докато спи самичко. Освен това сънят в креватчето е по-неспокоен. В креватчетата само 6 от 16-те бебета спели спокойно, но качеството на съня им било по-лошо.

Според една британска организация бебетата трябва да спят при родителите си, но само ако родителите не са пушили, не са пили алкохол, не са взели наркотици, нямат наднормено тегло, не са болни и не са много изморени, иначе споделеното легло може да се окаже опасно за бебето.

Вие съгласни ли сте с тези съвети?