Всяка от нас си е мислила, че никога няма да й се наложи да си купува крем против бръчки и че ще приеме признаците за напредване на възрастта с достойнство и без излишни депресии и сълзи, когато се погледне в огледалото. Познахме, нали? Да, това бяха мислите, които изпълваха в съзнанието ни на 20, но сега, едно, две или дори три десетилетия по-късно, все още ли оставаме вярни на обета си? Май не съвсем… И да, колкото и да не ни се иска, явно ще ни се наложи да се запознаем лично с дългия списък от бръчици, увиснала кожа, петна и изобщо всички онези, признаваме си, страшно звучащи “старчески неща”.

Какво ще кажеш обаче, вместо да се отчайваме, примирени с очакването им, да вземем няколко превантивни мерки, които да отложат срещата ни за по-късен етап във времето? Широкоразпространеното мнение на повечето хора, е че ние, дамите, губим доста рано битката с бръчките, наблюдавайки едва ли не безпомощно как младостта и блясъкът на кожата ни си отиват. Да, може би защото много от същите тези хора смятат, че стареенето на кожата е неизбежно и няма какво да се направи. Това обаче съвсем не е така!

Ето как с няколко много прости стъпки да намалим бръчките до минимум:

1. Защита от слънцето

На всички ни е ясно, че кожата не обича слънчевите лъчи, особено в големи количества. Може би именно заради това, то е причина №1 за появата на първите мимически бръчици. За да избегнеш това е особено важно да използваш слънцезащитни кремове не само през летните месеци, а целогодишно! Освен че ще предпазят кожата ти от вредните UV лъчи, ще са твоята най-надеждна превенция и от рак на кожата.

2. Спи достатъчно

Няма дерматолог, който да не е категоричен в тезата си, че липсата на достатъчно качествен сън е всъщност един от най-големите врагове на кожата. Причината се крие в хормонът кортизол, който разгражда клетките на кожата, което от своя страна, води до повишаване на хормона на растежа. Неговата липса прави така, че нашата кожа да загуби своята еластичност, кадифена мекота и здрав вид.

3. Игнорираш използването на дневен и нощен крем

Нека те попитаме нещо, но те молим да ни отговориш честно: "Кога за последен път вечерта преди да си легнеш нанесе своя нощен крем?" А дневния? А наясно ли си, че съдържащият се в кремовете, без значение дневен или нощен, коензим Q10 всъщност е по-важен, отколкото си мислиш? Сега ще ти кажем защо - освен, че е отговорен за метаболизма и регенерацията на клетките, като етествен компонент, съдържащ се в тях, познатият коензим Q10, освен че защитава кожата ни, изпълнява и ролята на естествен чистач на свободните радикали. По този начин те биват снабдени с необходимата енергия, а агресивните кислородни съединения, които атакуват съединителната тъкан - неутрализирани, предотвратявайки кожата да се отпусне по-бързо. В резултат на това, кожата ти става регенерирана, самообновена, по-стегната, еластична, тонизирана и с кадифена мекота! Видимите бръчки избледняват, а образуването на нови бива предотвратено! 

4. Забрави за цигарите и алкохола

Няма да ти кажем нещо ново, повтаряйки ти още веднъж, че цигареният дим освобождава ензим, който разгражда така важните колаген и еластин, чиято липса състарява много бързо кожата ти. Изследванията доказват, че кожата на пушачите е с до 40% по-тънка, отпусната и с нездрав вид, отколкото тази на непушачите. Алкохолът пък дехидратира кожата, намалява съдържанието на витамин А в организма, който има важно значение за регенерацията на клетките, а освен това е и от изключително голямо значение за производството на колаген, от чиито недостиг всъщност се образуват бръчките.

5. Откажи се от спането по корем

Знаеш ли, че Американската академия по дерматология наскоро доказа, че спането на една страна или по корем, всъщност увеличава бръчките по бузите, брадичката и челото? Ако ти е трудно да се научиш да спиш по гръб, те съветваме да го правиш, но при едно условие: да спиш върху сатенена калъфка, тъй като върху нея лицето се плъзга и не се сбръчква.

6. Ядеш много захари, за сметка на полезните за кожата ти храни

Консумирането на прекалено много захар не само влияе на теглото, но и може да направи така, че да изглеждаш много по-възрастна, отколкото всъщност си. Това се получава, тъй като чрез процеса гликиране захарните молекули се прикрепят към протеините в кожата, което намалява еластичността на кожата на лицето и води до промяна на контурите му, до подпухналост и задълбочаване на фините линии. Съветваме те да наблягаш най-много на пресните плодове и зеленчуци, които съдържат множество антиоксиданти, които са ключът към младата и красива кожа. Освен тояа яж повече риба, особено сьомга, тъй като тя е чудесен изочник на протеин и омега-3 мастни киселини, които се славят със своето подхранване на кожата и предпазването й от бръчки. Към менюто си можеш да добавиш и соя и какао.

7. Край на пиенето със сламка

Никоя от нас не иска да има бръчици около устата, нали? Знай, че макар и сега да не виждаш нищо притеснително, то с напредването на възрастта тези фини линии ще стават все по-изразени и ще добавят някоя и друга година към реалната ти възраст.

8. Прекалено висока температура в помещенията

Макар и често да ти е студено и да искаш да увеличиш отоплението на макс, съветваме те следващият път да не го правиш. Причината е, че прекалено интензивната топлина в стаята води до преждевременно стареене на кожата. Добре е също така преди лягане на проветряваш помещението, а също и да имаш чаша вода на нощното си шкафче, която ще запази полезната влажност на въздуха през нощта