Има много причини за безплодието или за лошите резултати от спермограмата, но една от причините може да се крие в джоба ви. Японският учен Кумико Наката открива, че електромагнитните вълни от устройствата с безжичен интернет, като телефони или рутери, могат да увредят сперматозоидите.

Според Световната здравна организация около 15% от двойките в световен мащаб имат проблем със зачеването. Поне при една трета от тези случаи причината за това е в мъжа. Разбира се, влошеното качество на спермата може да е предизвикано от стрес, неправилно хранене, наследствена обремененност или вредна околна среда. Но дори и малки неща, като това мъжът да държи телефона си в джоба на панталоните, може да влоши положението.

За да докажат връзката между безжичния интернет и качеството на спермата, японските учени провели следния експеримент: Те взели сперма от 51 мъже, чиято средна възраст била 38 години.

След това разделили пробите на три групи:

  • Първата група била контролна и пробите в нея не били изложени на влиянието на WiFi рутер.
  • Втората група от проби била изложена под въздействието на рутера, но той имал предпазен щит.
  • При третата група проби нямало никаква защита около рутера.

Пробите със сперма от втората и третата група били поставени съвсем близо до рутера, за да се наподобят резултатите от носенето на мобилен телефон в джоба.

Учените открили доста притеснителни резултати.

При 30-минутно въздействие не се забелязвал почти никакъв ефект върху спермата – и при трите групи подвижните и годни сперматозоиди били около 87,5%.

Но по-дългото въздействие на рутера имало доста сериозно последици. След 2 часа под въздействието на безжичния интернет жизнените сперматозоиди при втората група били 44,9%, а при третата – само 26,4%. Жизнените сперматозоиди от контролната група били 53,3%

След 24 часа под въздействието на безжичния интернет жизнените сперматозоиди в третата група били само 8,4%. Докато при контролната група били 23,3%.

Резултатите показват, че вълните от такива устройства увеличават броя на безжизнените сперматозоиди.

През последните години се говори за увеличаване на случаите на безплодие в развитите страни, което е изключително притеснително. Електромагнитните вълни се смятат за безопасни за общото здраве на човека, но големите количества, които се излъчват от устройствата с безжичен интернет, могат да са една от причините за намалената плодовитост“, казва Кумико Наката.

Решението може да е много просто – дръжте телефона си на бюрото, докато работите, и избягвайте да го носите в джоба си за продължителни периоди от време.