Много двойки днес отлагат времето, в което ще имат деца, и си мислят, че зачеването ще стане много бързо. Някои наистина имат този късмет, но други трябва да се изправят пред една страшна диагноза – безплодие.

Когато забременяването не се случва, обикновено жените започват да се питат дали проблемът не е в тях и се обвиняват. Но истината е, че мъжкото безплодие се среща също толкова често. Проблеми в репродуктивното здраве на мъжа могат да доведат не само до проблеми със зачеването, но и до аборт.

С течение на годините все по-открито се говори за безплодието при мъжете и е важно да запомним, че здравословният проблем може да не се крие у бъдещата майка.

Защо някои хора смятат, че жената е „виновна“?

Безплодието е неспособността да се зачене след една година секс без предпазни мерки или неспособността да се износи дете. „Повечето двойки си мислят, че трудностите при зачеването и абортите са свързани с жената, обяснява д-р Пол Тюрек. Това разбиране съществува още от дълбока древност.“ Тюрек споделя, че мъжете като цяло по-рядко ходят на лекар, докато жените се преглеждат при гинеколог поне веднъж годишно.

Постоянното напомняне на жените за техния „биологичен часовник“ също не помага в случая. Освен това рисковете от безплодие с възрастта са силно преувеличени. През 2013 г. учени са открили, че медиите често разпространяват грешни данни за репродуктивните възможности за жените. Едно от твърденията – че 30% от жените на възраст 35-39 г. не могат да забременеят за една година, се основава на данни от Франция, събрани между 1670 и 1830 г. По-достоверни проучвания са открили нещо различно – плодовитостта на жената след 25-годишна възраст и малко след 30-годишна възраст е една и съща и не се наблюдава значителен спад в плодовитостта поне до 40-годишна възраст.

Докато за мъжете рядко се говори и повечето кампании срещу безплодието са насочени към жените. На нас жените постоянно ни се напомня как трябва да се грижим за здравето си, защото може някой ден да нямаме деца, но мъжете също играят съществена роля в процеса и не се защитени от здравословни проблеми.

Всички знаем историята на Хенри VIII, който искал да има мъжки наследник, но повечето опити завършвали със спонтанен аборт. Исторически изследвания предполагат, че аномалия в кръвната му група е била причина за проблемите, но въпреки това съпругите му са отнесли цялата вина и някои са платили цената с живота си. Въпреки че днес има безспорен прогрес в разбиранията за безплодието, за репродуктивните проблеми у мъжа все още се говори рядко или се възприемат като заплаха за неговата мъжественост. Според проучванията в САЩ двойките, които не искат да имат повече деца, по-често решават да прибягнат до женската стерилизация (връзването на фалопиевите тръби), отколкото до вазектомията, въпреки че мъжката процедура е много по-лесна и не толкова инвазивна.

Важно е на безплодието да се гледа и от двете страни. Според лекарите 1/3 от факторите, които водят до безплодие, засягат жената, 1/3 засягат мъжа, а другите проблеми има неясен характер.

Женски фактори: Най-честите причини за женското безплодие са блокирането или увреждането на фалопиевите тръби, ендометриозата, синдромът на поликистозните яйчници, аномалии в матката или понижено количество или качество на яйцеклетките. Причините за тези проблеми включват хормонален дисбаланс, сексуално преносими инфекции, възрастта и лайфстайл фактори като пушенето, пиенето на големи количества алкохол и наднормено или поднормено тегло.

Мъжки фактори: Някои от причините за мъжкото безплодие са лошото качество на спермата, намалената продукция на сперма, аномалии при тестисите, проблеми с достигането до оргазъм. Тези проблеми могат да са причинени от минали заболявания, инфекции, физическа травма, генетични заболявания, хормонален дисбаланс, варикоцеле, възрастта, навици като пушенето и излагането на токсини и високи температури .

Ако и двамата партньори са изследвани и не се откриват подобни проблеми, се смята, че причината за безплодието е неизвестна и може да се дължи на случайност.

Според д-р Тюрек рискови фактори при мъжа са лошата диета, наднорменото тегло, употребата на наркотици, излагането на високи температури, употребата на промишлени разтворители и някои лекарства.  

Токсинът Бисфенол А или фталатите, които се откриват в някои козметични продукти, също са фактор, както и замърсяването на въздуха. Ако бременната майка е изложена на тези фактори, това може да окаже влияние върху плодовитостта на нейните мъжки рожби. Тези химикали и токсини могат да са основна причина за нарастващите репродуктивни проблеми у населението. Според проучванията количеството на сперматозоидите в спермата е намаляло през последните 75 години. Някои изследователи смятат, че основна роля за това играят т.нар. „ендокринни разрушители“, които се откриват в пластмасата, козметиката, пестицидите и в други продукти.

Според други проучвания горещите вани и джакузитата също намаляват броя на подвижните сперматозоиди. Добрата новина е, че процесът е обратим, след 3-6 месеца броят на годните сперматозоиди се възстановява, ако мъжът е избягвал горещата вода през това време.

Марихуаната също е доказана причина за намаляване на броя на сперматозоидите и влияе върху тяхното качество.

Освен това некачествената сперма може да доведе до аборт. Много хора грешно си мислят, че мъжът само дава спермата и след зачеването неговата роля в репродукцията приключа. Но всъщност много често абортите са причинени от некачествена сперма. Няколко дни след оплождането тялото на жената преценява дали генетичният материал в сперматозоида, който е оплодил яйцеклетката, е достатъчно добър. Ако не е – тялото на жената може да се опита да „поправи“ несъвършенствата и детето да продължи да се развива, или може да отхвърли зародиша и да се стигне до аборт. Тази проверка се случва многократно в първите етапи на бременността.

Хубавото е, че мъжете могат значително да подобрят качеството на спермата, ако водят по-здравословен начин на живот.