Юношата на Шахтьор Донецк Георги Судаков вижда мечтите си „отмъкнати от бункер в безсмислена война“, емоционално разкри в социалните мрежи бившият треньор Фернандо Валенте.

Вече се твърди, че действията на руския президент Владимир Путин са довели до над 600 цивилни жертви, като жителите на Украйна са били принудени или да избягат от страната, или да се скрият в бункери. Судаков, 19-годишният полузащитник на Украйна, който прекара пет години в Шахтьор, е един от тези, които се крият в бункер заедно със съпругата си Лиза, като двамата очакват и пъвото си дете.

Трогателната му история е разказана подробно в социалните мрежи от Валенте, 62-годишният португалски треньор, който е работил със Судаков в отбора на Шахтьор. Той описва младежа като най-талантливия играч, когото е тренирал, настоявайки, че е бил на път да играе за клуб с размерите на Барселона или Манчестър Сити, преди Русия да нахлуе в страната му.

„19-годишен, играч от А лига за Украйна, с наскоро подновен договор до 2026 г. с Шахтьор. Фантастично човешко същество, което чака да стане баща на момиче със съпругата си Лиза... Мечтите, които са готови да бъдат сбъднати, грабнати от бункер в безсмислена война. Да... Плача и се моля за тази двойка и за всички млади играчи и приятели, които оставих в една Украйна, която ме направи щастлив в продължение на две години. Сърцето ми е разбито. Судаков е дете с огромен потенциал, дори да играе за ФК Барселона или Манчестър Сити. Той беше най-големият талант, който тренирах, и е една от най-силните ми връзки“, споделя още Валенте за Судаков в интервю за агенция „Луса“.

Това е поредният случай на несправедливост, който войната ни представя. Надяваме се двамата млади да посрещнат спокойно първото си детенце, а войната скоро да остане спомен както за тях, така и за всички нас.