Не е тайна, че в последните години много хора, се обявиха против детските задължителни ваксини. Много от тях смятат, че те са особено опасни, въпреки че науката се опитва да изтъкне обратните доводи. Все пак ваксините са спасили много повече животи, отколкото са навредили.
Проучвания на тази тема се правят всяка година и е хубаво семействата да следят за резултатите от тях.

През 2016 година се препоръчва децата да получават 9 ваксини до навършване на 6 месеца. Това означава, че те приемат доза всеки месец. През 1995 година са били нужни само 4 ваксини до достигане на тази възраст.
През 2015 година на 72% от децата са поставени жизненоважни ваксини. Те са били на възраст от 19 до 35 месеца. През 1994 година те са били 69%.

Както отбелязват от Нюйоркския държавен департамент по здравето: „Науката и медицината се опитват да вървят ръка за ръка и трябва умело и бързо да се развиват, за да могат да предпазят обществото от нежелани болести и странични рекации."

 Откриват се нови ваксини постоянно. Факт е, че ваксината срещу човешки папилома вирус е открита през 2006 година и от тогава разболяванията от рак на шийката на матката при младите момичета са намалели значително.

Истината е, че ваксините вършат работа, но защо все повече родители се плашат от тях?

Значителна част от обществото смята, че инжектирането на подобни вещества ще се окаже пагубно за имунната система на децата.

Да, резултатите от проучванията показват, че от 90-те до днес на децата трябва да бъдат поставени повече ваксини, но това означава, че могат да бъдат предпазени от повече болести. Това означава, че им даваме възможност да бъдат по-здрави и да живеят по-дълго.

Проучване на CNN показва, че 95% от американските деца в детските градини са ваксинирани срещу морбили, паротит, рубеола и още няколко болести. Въпреки това този процент не се разпределя равномерно по цялата страна. Причината се крие във факта, че в много щати се позволява липсата на ваксинация поради религиозни или философски разбирания. Именно заради тях много родители се отказват. 

В България са малко семействата, които не желаят да ваксинират децата си, тъй като в държавните детски градини и училища се изисква документ, който да удостверява задължителните имунизации. 

А вие? Ваксинирахте ли детето си?