Без значение какъв празник е, хлябът винаги е подходящ вкусно допълнение към всяко хранене. Но за Великден, той наистина трябва да впечатлява, а тази италианска рецепта със сигурност ще се хареса на всички. Толкова специален го правят боядисаните яйца, които му придават празничен дух. Вижте как лесно да превърнете ежедневното предястие в част от една незабравима великденска трапеза.

Необходими продукти:
  • 1 чаша пълномаслено мляко
  • 1/2 чаша захар
  • 2 големи яйца
  • 1 с. л. мая
  • фино настъргана кора на 1 лимон
  • 2 с. л. анасонови семена
  • 1 1/2 ч. л. сол
  • 5 чаши брашно
  • 6 с. л. масло на стайна температура и малко разтопено
  • 6 боядисани яйца
  • 1 голям яйчен жълтък, разбит с 1 ч. л. пълномаслено мляко за глазура
  • 2 ч. л. цветни пръчици
Начин на приготвяне:

За направата на тестото смесете млякото, захарта, яйцата, маята, лимоновата кора, анасоновите семена и солта в купа и разбийте с миксер на ниска скорост. Постепенно добавете 3 ½ чаши брашно, за да се сгъсти. Слагайте по една супена лъжица. Превключете на средна скорост за около 8 минути, докато тестото стане гладко и леко лепкаво.

Ако правите тестото на ръка разбийте млякото, захарта, яйцата, маята, лимоновата кора, анасоновите семена и солта в купа. Постепенно добавете 3 ½ чаши брашно, отново по една супена лъжица, докато стане трудно за разбъркване. Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и месете за около 10 минути, като добавяте периодично брашно, докато тестото стане гладко, еластично и леко лепкаво.

Намажете с масло голяма купа и в нея поставете тестото. Покрийте и го оставете на топло място, докато удвои обема си, около час и 15 минути. 

Върху хартия за печене разделете тестото на три части. Размесете всяко парче с дължина до около 50 см и наредете парчетата едно до друго. Започвайки от центъра, преплетете парчетата тесто, така че да оформите хляб. Прехвърлете върху хартия за печене. Покрийте и оставете да престои на топло, докато удвои обема си за около час. През последните 15 минути разпределете равномерно яйцата в образувалите се празни места.

Загрейте фурната на 180 градуса. Залейте с яйчната глазура и поръсете с цветни пръчици. Печете до златистокафяво за около 30 минути. Оставете да се охлади преди да разрежете.

Вкусно, нали?