X

Вижте писмата на френския президент Митеран до неговата любовница

от в 13:50 на 14.10.2016 в Свободно време | Интересно

Оцени тази статия:
Вижте писмата на френския президент Митеран до неговата любовница Силвия Дупчанова

Вижте писмата на френския президент Митеран до неговата любовница

Вижте писмата на френския президент Митеран до неговата любовница

Покойният президент на Франция Франсоа Митеран е бил известен като великия прелъстител на френската политика. Сега - повече от 20 години след смъртта си - прелъстителят отново успя да ни впечатли.

Литературната сензация на 2016 във Франция е издаването на книгата, събрала повече от 1200 писма от Митеран до тайната му любовница (а от 1974 година и майка на едно от децата му) Ан Пинжо, писани от 1962 година до смъртта му през 1996 година.

Писмата са изпълнени с любов, нежност и преданост и написани в стил, който би оставил във възторг всеки литературен критик.

Митеран е бил на 46 години, когато срещнал 19-годишната Ан Пинжо край морския бряг в Югозападна Франция и се влюбил от пръв поглед. "Срещнах те и веднага разбрах, че тръгвам на голяпо пътешествие. Благославям това лице, моята светлина. Вече нощите няма да са тъмни като в рог... Самотата на смъртта ще бъде по-малко самотна, Ан, любов моя. ", пише той.

Откъси от „Писма до Ан“

25 юли 1965: Силата на любовта ми идва от това, което дългите месеци ни дадоха - интелектуално разбиране, споделено любопитство, изтънчено удоволствие, естетическо единение, привличане към важните и простите неща в живота - и всичко това достигна връхната си точка и връхлетя като буря през юли... доказателствата за единство, в което душата и тялото се сливат.

16 юли 1970: Обичам тялото ти, радостта, която минава през мен, когато притежавам устните ти, притежание, което ме изгаря с всички огньове на света, бушуването на кръвта ми дълбоко в сърцето ти, твоето удоволствие, което блика от вулкана на телата ни, пламък в пространството...

Първото писмо в архива е от Октомври 1962, когато той обещава на Ан, че ще й изпрати копие от книга за Сократ. Две години по-късно става ясно, че двамата са станали любовници, когато формалното “vous” дава път на интимното “tu”. Писмата несъмнено доказват, че Ан е била най-важната жена в живота на Митеран.

Той се е оженил за Даниел Гуз през 1944 година и имат двама сина. През политическата си кариера, тя е била официалната дама до политика.

Но зад кулисите жената на сърцето му била Ан. Въпреки разликата във възрастта, двамата споделяли интерес към литературата, Франция, изкуството и идеите.

"Близо до теб, обединен с теб, в теб - това съм аз. Това е невероятният парадокс: Аз започвам да съществувам в момента, в който се разтворя в теб", пише той в началото на връзката им през 1964 година.

Сред любовните послания се прокрадват и теми от политиката и ежедневието. През 1965 година той разкрива намерението си да се кандидатира за президент и добавя: "Знаеш ли, че мисля за теб и че е удивително полезно, че съществува тази любов между Ан и Франсоа?".

Писмата са най-редовни до 1974 година, когато се родила дъщеря им Мазарин. От този момент двамата тайно прекарвали повече време заедно и кореспонденцията не била толкова необходима. 

В края на живота си, страдащият от рак Митеран пише до Ан: "Моето щастие се крие в това да мисля за теб и да те обичам. Ти винаги си ми давала повече. Ти беше моят шанс в живота. Как любовта ми да не расте все още?".

Ан Пинжо, която сега е на 73 години, е съхранявала всичките 1218 писма в кутии за обувки и се съгласила да ги публикува, при условие, че не участва в кампанията по промотиране на книгата. С нея няма да бъдат провеждани интервюта.

Според някои, тя е искала да даде яснота за събитията. От години французите я виждат като жертва: любовницата, принудена да крие любовта си и след смъртта на Митеран, да страда сама с дъщеря си.

С тази книга Ан Пинжо се превръща в централна фигура в историята на съвремена Франция.


Теми   любов | писмо | политика

Още по темата

Коментари

Зареждане


x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.