Трагедията в Италия не спира да ни разкрива сърцераздирателни истории.

Британската двойка Мария и Уилям Хеникър-Готли били на почивка в италианската си вила „Оливия”, когато земетресението с магнитуд 6,2 ударило градчето Сомати, отнемайки стотици животи.

Приятели на двамата разказват, че 55-годишният консултант и 51-годишната му съпруга, която се занимавала с благотворителност, били открити в здрава предсмъртна прегръдка. Техните две деца – Джак, на 14 г, и Франческа, на 15 г., се опитали отчаяно да се свържат по телефона с родителите си, след като били спасени от развалините от местен жител. Предполага се, че двамата съпрузи не са имали време да осъзнаят какво се случва, преди къщата им да се срине.

В неделя италианските власти разкриха, че земетресението в сряда имало сила еквивалентна на тази от 20 000 атомни бомби, детонира под центъра на града. Домът на британското семейство бил китен и уютен, реставриран само преди няколко години, но нямал никакъв шанс срещу мощта на земетресението. Сега е изравнен със земята и е една от най-тежко засегнатите сгради в градчето.

Къщата на Уил и Мария

Близо до къщата им се намирал малък семеен ресторант, който двойката често посещавала. Синът на собственика е и този, който успява да спаси двете им деца от срутената къщата. Най-добрият приятел на Уилям разказва: „Този ресторант беше централна част от живота на Уил и Мария – любимото място за неделен обяд или заведението, където да празнуват специалните поводи, като неговия 50-ти рожден ден. Като много други от по-новите сгради в града, ресторантът също е почти незасегнат, но пък кой ще се храни вече там?”. Той добавя, че двойката се е надявала някой ден да заживе в Сомати за постоянно.

По това време в 3-етажната къща спяло още едно приятелско семейството. Синът Маркъс, на 14 г., също загинал при земетресението. Родителите и сестра му били извадени живи от отломките. Свидетелите разказват, че Маркъс в последния момент решил да не спи на третия етаж, където са спели всички оцелели.

Синът на Уил и Мария – Джак, се опитал да не губи самообладание след трагедията и помагал на местните жители при претърсването на отломките. Момчето се опитало да звънне на майка си и когато го попитали дали е добре, Джак отвърнал: „Ако мама не е добре, и аз не съм добре.” За съжаление търсенето било напразно, съпрузите най-вероятно мигновено са загинали при срутването.

„Децата бяха толкова тъжни, а аз още не мога да повярвам какво се случи. Предния ден всички бяха щастливи, смееха се и се веселяха в басейна. А само преди седмица всички правеха планове да прекарат Коледа в града”, разказва техен семеен приятел.