Обикновено първите зъбчета на бебето могат да се появят още след 4-тия месец, но могат и да се забавят малко и да започнат да никнат около първата годинка. Важно е да не се панирате и да знаете, че няма причина да се тревожите, ако се появят след повече време, тъй като всяко бебе е различно.

В какъв ред се появяват зъбките

При повечето бебета редът на появата на млечните зъби помага за храненето им. Първи поникват резците, с които се дъвчат зеленчуците и по-меките храни. След това се появяват кътниците и кучешките, които помагат за дъвченето на месо. Всички зъбки обикновено трябва да се появят напълно между 20-тия и 30-тия месец. Някои деца преминават през процеса без болка, други са раздразнителни, а при трети се наблюдава силен плач и остра болка по време на спане и хранене.

Симптоми при появата на зъбчета

При появата на първите зъбчета симптомите обикновено са леки и бебета може и да не усетят, че зъбчетата им вече растат. Все пак ето няколко симптома, които трябва да имате предвид:

  • първите зъбки на бебето могат да останат скрити под венеца в продължение на седмици или да го пробият внезапно и без предупреждение;
  • когато зъбчето е на път да се покаже, венецът променя външния си вид - подува се и има твърда, белезникава изпъкналост при докосване, което може да бъде съпроводено с болка;
  • обикновено появата на зъбките се съпровожда от лек дискомфорт, включително температура, симптоми за грип, диария и раздразнителност.

Как да облекчите болката

На каквато и възраст да започнат да се появяват зъбките на вашето съкровище, е важно да предприемете някои важни действия, за да се облекчите болката:

  • увийте пръста си със стерилна марля и внимателно масажирайте венеца;
  • потъркайте венеца с парче лед, което също е поставено в стерилна марля или кърпа;
  • купете специална чесалка за зъби, която също може да бъде много полезна, тъй като носи облекчение за венците, а благодарение на формите и цветовете е много привлекателна за бебето, защото го разсейва от болката;
  • разбира се, вече има специални кремове за облекчаване на болката с успокояващо действие, до които също може да се допитате.
Как да почистите първите зъбки

Като родители е важно да знаете, че грижите за бебешките зъбки трябва да започнат още при самото им никнене, за да се предотврати появата на кариеси още в зародиш. Какво значи това? Съвсем спокойно и без да се притеснявате може да "запознаете" мъничето си с четката за зъби, след което да преминете и към измиване, дококото е възможно, разбира се. По този начин ще отстраните образувалия се налеп от приетата храна и ще елиминирате бактериите. Изключително важно е до появата на кътниците (най-често пробиват между 12 и 18 месец), детето ви вече да има изграден навик да измива зъбките си.