Както знаем, дванадесетте знака на зодиака в астрологията са разделени на четири групи (тригони) според принадлежността им към основните елементи: земя, въздух, огън и вода. Свойствата и енергията на определен елемент във всеки знак на тригона се проявяват по различни начини.

Структурата на света във философските възгледи на Древния Изток, включително китайската концепция за у-син, се отразява във взаимната връзка на петте елемента (вятър, топлина, влажност, сухота, студ) и петте първични елемента (дърво, огън , земя, метал, вода). Както можете да видите, в тази петица го няма елемента въздух, тъй като въздухът е смятан за носител на „Великото начало“, енергията Чи, основата на животворния дъх (прана) – най-високата сила, която присъства във всичко.

Характеристики на вездесъщия въздушен елемент: топлина, контакт, гъвкавост, адаптивност. Въздухът е независим, свободен и отговаря за основните процеси във Вселената – движение, комуникация, продължаване на живота, предаване на информация. Елементът Въздух рониква навсякъде и няма форма – по същата причина Близнаците, Везните и Водолеите не признават границите и обичат да се носят навсякъде, сменят местата, средата и лесно се увличат от нови идеи. Свободният елемент ги дарява с такива качества като подвижност, променливост, ловкост, податливост, любопитство.

Знаците на въздушния тригон бързо се уморяват от монотонността и лесно се адаптират към промяната. Идеалното им местообитание е в разгара на нещата. Те умеят да впечатляват, надарени са с дипломатически умения и пламенна страст към социалния живот.

Близнаци, Везни и Водолей са тригонът на креативността и интелигентността. Родените под въздушни знаци предпочитат да изучават идеята от всички страни, да обсъждат със знаещи хора, да начертаят план, да проверят първоначалните изчисления и да обсъдят всичко отново. Благодарение на дарбата им да поглъщат знания и на интереса им да осмислят новото, те са неуморни, докато са запалени по нещо.

Сред слабите страни на въздушните знаци астролозите отбелязват повърхностността на преценките, липсата на дълбочина и солидност, включително в романтичната сфера. Представителите на въздушните знаци често са лабилни емоционално, което се изразява в чести промени на настроението, нервност и нерешителност. Техните цели и планове непрекъснато се променят, те не обичат задълженията и избягват драмите в отношенията.

Близнаци

Близнаците са третият знак на зодиака.Това е променлив знак - (съчетава природата на съседните сезони), любознателен и неспокоен. Близнаците се характеризират с гъвкаво мислене, общителност, мобилност, жажда за разширяване на хоризонтите и обхвата на общуване. В съответствие със зодиакалното име, Близнаците често проявяват двойствен и противоречив характер. Стремят се да комбинират несъвместимото и едновременно с това да се занимават с напълно различни неща, което, между другото, им се получава доста добре.

Управителят на знака – Меркурий, дарява Близнаците с искрено любопитство, широк кръг от интереси и жажда за промяна. Но на Близнаците не им е лесно да се отпуснат, да намерят време за себе си в цикъла от събития/контакти, което се изразява в нестабилност на настроението под натиска на информационно-емоционално претоварване.

Близнаците не могат да бъдат пазители на тайните на другите хора. Знаейки това, помислете добре, преди да споделите нещо с представител на този знак. Да упреквате Близнаците в двуличие, безпринципност и безскрупулност е грубо и всъщност необективно. Такава е контролираната от Космоса природа на представителите на този знак– те не могат да пазят информация в себе си, а с удоволствие я споделят, дори и никой да не ги пита за нея.

Те блестят с красноречие, имат таланта да формулират ясно мислите си, демонстрират точност на думите и жестовете, бързина на ума, оригиналност, проницателност. За представителите на този знак е достатъчно нещо веднъж само да бъде чуто, прочетено или видяно, за да бъде разбрано и усвоено – информацията влиза в тялото им буквално с въздуха. Близнаците не обичат да планират дълго време и да се занимават с теоретични въпроси: от триединството въздушни знаци те са най-добрите тактици, но не са много добри стратези.

По душа са амбициозни. Те непрекъснато се стремят към самоутвърждаване, подтиквани от желанието да преувеличават постиженията си, което обаче се компенсира с отлично чувство за хумор – включително и по отношение на себе си.

Променливата природа на Близнаците се проявява и в любовта. Дълбоките и трайни връзки не винаги се получават толкова добре, колкото повърхностните. За тях най-привлекателният аспект на романтичните отношения е усещането за свобода и новост на преживяването.

Знаменитости, родени под знака на Близнаци: Мерилин Монро, Кание Уест, Анджелина Джоли, Джони Деп, Юлия Снигир, принц Уилям, Натали Портман, Никол Кидман.

Везни

Везните са седмият знак на зодиака. Те са кардинален, мобилен знак, който поставя началото на есенния сезон. От въздушните знаци това е тийнейджърът, който иска да опита всичко и да сподели опита с приятели. Везните са олицетворение на компромиса, разбирателството, лекотата.Те носят харизма, те са душата на партито и успеха на събитието.

Преценките на Везните може да звучат повърхностно, но не поради липса на интелигентност, а защото простотата на изразяването е разбираема за повече хора, а Везните имат желанието да улеснят живота на другите. Поздрави в асансьора, размяна на усмивки в метрото, диалози на опашката - това е за Везните, които са сигурни, че няма да „обеднеят“ и затова понякога споделят уменията си да ободряват, развеселяват, подкрепят. Потребността им да вървят към другите разкрива силата и слабостта на Везните, тъй като желанието им да задоволят нуждите на други хора понякога граничи с абсурд.

Управителят на знака – Венера, дарява Везните с копнеж за баланс, хармония, справедливост и способност да помиряват враждуващите страни.
Вродени качества на Везните са елегантност, такт, изискан вкус, талант да очарова, да блести с тоалети, чар и остроумие. Везните са родени дипломати, те се опитват по всякакъв начин да избягват остри ъгли, да избягват конфликтни ситуации, което не им пречи да проявяват постоянство и дори твърдост пред несправедливостта. Везните са съгласни, но до определена граница и тези, които посягат на техните принципи, бъркайки такта със слабост, остават силно изненадани, когато въздушният знак изрази недоволството си.

Везните са консервативни, почитат традициите, склонни са към бюрокрация, отделят много време и внимание на формалната страна на нещата.
Везните не разкриват богатия си вътрешен свят на външни лица, те не обичат да парадират със своето „аз“, действат сами в проекти. Когато се сблъскват с проблеми, те често попадат в задънена улица, защото им е трудно да изберат решение или някой, който може да поеме отговорност.

Везните са влюбчиви по природа и романтичните връзки заемат важно място в живота им, въпреки че в любовта, както и в ежедневието, им е трудно да направят избор. Те лесно печелят внимание и при желание могат да запленят всеки, който се интересува от тях. Но близките отношения и неразривните семейни връзки им тежат.

Известни Везни: Ким Кардашиян, Джон Ленън, Владимир Путин, Павел Дуров, Моника Белучи, Кейт Уинслет, Юри Блоу, Гуен Стефани, Мат Деймън, Чулпан Хаматова.

Водолей

Водолей е единайсетият, предпоследен знак на зодиака, фиксиран знак, в който особеностите на сезона са ясно изразени. И леко капризен – просто защото може да си го позволи. В неговата природа, както и при другите въздушни знаци, се преплитат: стремеж към независимост, свободолюбие, лекота на общуване, оригиналност на мисленето, хуманизъм и в същото време бунтарство и анархизъм.

Епохата на Водолея, която идва през март, ни обещава няколко хилядолетия, пълни с надежда и иновации под влиянието на обединяващ, интелигентен и ексцентричен знак. В тази ера водещи ще бъдат комуникационните и информационните технологии.

Ако за Близнаците приоритетът е самоидентификацията, за Везните – партньорство, то Водолеят се тревожи за хармонията и баланса. Този знак е настроен към възприемането на универсална концепция, която успешно се проектира в мечти и сънища, но трудно се вписва в реалността.
Водолеят се отличава с изобретателност и нестандартен подход към всяка ситуация, развит интелект и навика да се извисява в сферата на духовното. Родените под този знак са надарени със способност за абстрактно мислене, обичат да участват в проекти, свързани с подобряване на живота на човечеството и планетата като цяло. Водолеите са милосърдни и щедри, не се злопаметни и в името на приятелството са готови да стигнат до крайност. Те искат да видят всички щастливи, сити и здрави.

Идеализмът на Водолея не е пречка за способността му да се приспособи към суров живот. Водолеите знаят как да работят с ръцете си, разбират технологиите, независими са и като цяло не са „мамини синчета“. Съдбата понякога ги изненадва неприятно, но Водолеите са бронирани и огнеупорни, не изпадат в униние и бездействие. Освен всичко друго, представителите на този знак добре „разчитат“ хората, отгатвайки скритите им мотиви на поведение и тайни планове.

Водолеят се управлява от Уран, което осигурява на знака интерес към новото и необичайното, способност бързо да се адаптира към радикални промени. Младшит управител на знака – Сатурн, балансира непредсказуемостта на Уран и така позволява на Водолеите да запазят вътрешната си цялост.
Въпреки авангардното мислене, Водолеите уважават традициите и отборната игра, избягват лидерските позиции и прекомерната отговорност.

В любовта, както и във всичко останало, Водолеят показва свободолюбие и независимост. В едни романтични отношения, за този – като цяло, неревнив знак, по-важна е духовната връзка, отколкото розовите сърца и невъздържания секс. Водолеите не са домошари, но това не означава, че непрекъснато ще се втурват към неизвестното и необозримото. За тях е важно да знаят, че никой не ги притиска и са свободни да сменят посоката, ако вятърът се промени.

Известни Водолеи: Шакира, Дженифър Анистън, Джъстин Тимбърлейк, Том Хидълстън, Ед Шийрън, Даутцен Крус, Вера Брежнева, Крисчън Бейл, Джон Траволта.