Всеки знак на зодиака е уникална комбинация от елементи и качества, възоснова на която можете да получите представа за човека, роден през този период. „Стихиите“ определят основните черти на характера и темперамента, а „кръстовете“ определят жизнената стратегия, динамиката на развитие, типа на човешкото поведение.

Характеристика на огнените знаци

Стихията /елементът/ на огъня е способна да се прояви по много разнообразен начин, а човек с огнен характер е еднакво способен да вдъхновява и дразни. Огънят може да даде топлина или да изгори всичко наоколо до пепел, да експлодира и веднага да угасне или безкрайно да тлее с равномерен пламък.

Този елемент е толкова горещ и ярък, че е невъзможно да се скрие: енергията на огнените знаци винаги избухва. Желанието да доминират и да действат като номер едно е основното желание на знаците на тази стихия.

Тригонът /група от 3 знака, принадлежащи към един елемент/ на огъня се счита за творчески, неговата същност е: действие, активност, енергия, амбиция. Свързани характеристики са - лекота, топлина, сухота. Огънят е контролиращата сила на инстинкта, духа, мисълта и ума, която ви амбицира да вървите напред, да вярвате, да се надявате, да защитавате своите убеждения. Огънят дава усърдие, нетърпение, безгрижие, самочувствие, раздразнителност, устремливост, арогантност, смелост.

Духовните традиции на различните култури наричат огъня страстна, неукротима сила. В древната китайска традиция огънят представлява мъжката активна ян енергия, символизираща ентусиазъм и сила, заедно с нетърпение и агресия. В картите Таро огънят съответства на боята от жезли от Младите аркани. Жезълът символизира плановете и тяхното изпълнение, общо насърчаване на делата, защитата на личните интереси, творческите процеси, насочени към научаване на нови неща, а също: инициатива, риск, конкуренция, преодоляване.

Овен

Овенът е първият знак на зодиака, символизиращ настъпателната сила, желанието за живот, инициативността и смелостта. Това е кардинален (мобилен) знак, криещ изпепеляващо мощен, иницииращ огън, смел, решителен, независим. Забелязвайки огнен темперамент у някого, най-вероятно разпознаваме природата на Овен: искрен, светъл, безсрамен.
Овенът е човек на действието, енергичен и самоуверен, който предпочита директните пътища, защото просто няма достатъчно търпение за кръгови движения. Овенът се характеризира с жизненост и воля, но в същото време – с импулсивност и нетърпение.

Овните са надарени с детска спонтанност и егоизъм, често се захващат за всичко подред, проявяват неудържимо любопитство, но и лесно се отказват от започнатото в преследване на нови преживявания. Овните са родени реформатори, които обичат да се противопоставят на всякакви правила и норми. Малко ги е грижа за миналото, винаги са фокусирани върху бъдещето.

Енергията на Овена – това е неутолимият стремеж към открития, неуморното желание да действаме „тук и сега“. Овенът е изпълнен с бодрост новодошъл, неуниващ стартъп, свеж борец, който влиза на ринга, за да замени изтощен колега.

В романтичен смисъл Овните са влюбчиви, пламенни, нетърпеливи и ревниви. Във взаимоотношенията им с другите се усеща липса на способност за компромис, нежност, стремеж към баланс и равенство. В името на личното щастие би било хубаво Овенът да ограничи своята импулсивност и желание за независимост.

Овенът се управлява от Марс, планета, кръстена на бога на войната. Животът за Овена е борба и именно заради този си подход към живота Овенът не е в състояние да мисли за последствията. „Седем пъти мери…“ - изобщо не се отнася за Овните. Те не се оглеждат, а виждат само това, което се намира в полезрението им. Почти е невъзможно Овенът да бъде убеден в нещо – защо трябва да слуша някого?

Знаменитости, родени под знака на Овен: Винсент Ван Гог, Чарли Чаплин, Иван Ургант, Алла Пугачева, Сара Джесика Паркър, Рийз Уидърспун, Лейди Гага.

Лъв

Петият знак на зодиака е символ на животворната енергия, силата и късмета. Лъвът се характеризира с фиксиран или плътен кръст, в неговия пламък има сила и стабилност. Лъвът не просто свети, той знае как да укроти огъня, говори на един език с него. Лъвът е като луксозна камина в скъпо имение, готова да бъде снимана в бляскаво списание за звезден интериор. Лъвът иска всички да се възхищават на естественото му величие. Пламъкът му може да бъде показен, но в същото време топъл и безопасен. На огъня на Лъв може да се вярва.

Като стабилен знак, Лъвът не обича да сменя пътеките и да следва съвети. Дори когато нуждата от промяна надвисва над главата му като буреносен облак, на него му е трудно да помръдне, особено ако смяната на посоката не е негова идея. Може скъпото му имение да бъде унищожено, но камината на Лъва ще стои, запазвайки комина – подчертавайки по този начин гледната точка на Лъва. Най-важното за Лъва е да запази репутацията си и илюзията за контрол.

Лъвовете се характеризират с щедрост, творчески талант, способност да създават добро настроение. Те са отлични лидери. Постигат целите в живота по честен и открит начин, дребнавостта и подлостта не са характерни за тях. В същото време малко самокритичност, приземеност и старание не биха им навредили.

Знакът Лъв се управлява от Слънцето, въплъщение на егото/ азът, затова Лъвът е естествено егоцентричен. Той винаги е главният герой на собствения си филм. Лъвовете се вълнуват много от парадната страна на живота – обичат приеми, презентации, церемонии, партита. Имат добър вкус, който се проявява в маниера на обличане. Надарени са с вродено чувство към красивото, любов към изкуството и изтънчен вкус.

И в любовта, както и в други области на живота, Лъвовете се отличават с театралност и драматизъм. Изкуството на флирта изглежда им е познато от раждането. Тук те също искат да се откроят, опитвайки се да общуват с някой известен /популярен/ човек, често безсмислено и ненужно игнорирайки „обикновените“ партньори. В една връзка Лъвовете ценят най-вече надеждността и предаността. Но жадуват партньорът им непрекъснато да потвърждава тяхната изключителност.

Известни лъвове: Мадона, Дженифър Лопес, Кайли Дженър, Крис Хемсуърт, Кара Делевин, Дженифър Лорънс, Сандра Бълок, Антонио Бандерас, Джейсън Момоа, Одри Тоту.

Стрелец

Стрелецът – деветият знак на зодиака, е променлив, пламтящ огън. Ключови думи за неговото разбиране са целеустременост, ентусиазъм, прогресивност, щедрост, желание за духовно и физическо развитие, енергия и активност, жажда за пътуване и приключения. Стрелците се управляват от Юпитер, който ги дарява с късмет и интерес към знанието.

Стрелецът е най-отвореният и весел знак на зодиака. Ако Овенът е пламък, Лъвът е кралско огнище, то Стрелецът е пламтящ огън. На неговите купони всички са поканени! И всеки може да донесе каквото си поиска в „пламтящата купчина“ на неговия купон – няма ограничения… „Готино, пичове!“– весели гостите Стрелец, – Спокойно, всичко ще бъде наред!“

Стрелецът е щастлив да споделя своите искри с околните. Стремежът и движението са важни за него. Ако наоколо има спокойствие, той сам ще организира бомбардиране. Стрелецът е щедър, но също така често проявава безразличие и отдалеченост. Когато огънят излезе извън контрол, Стрелецът ще се опита да избегне отговорност. Той не е от типа, който поддържа чистота след парти.

Стрелците се разпалват лесно, но и бързо угасват. Обичат да осветяват с примера си околните, но не са в състояние да горят дълго време. Те са амбициозни и енергични, свободолюбиви и независими, справедливи и щедри, честни и откровени, но в същото време небрежни и доверчиви.
Основните козове на Стрелеца са искреността и откритостта – те са готови да кажат истината, без да се замислят, че така могат да си създадат врагове и да усложнят живота си.

В любовта Стрелците са изключително темпераментни, пламенни, склонни са бързо и безразсъдно да се потопят във водовъртежа от страсти. Те са смели и открити в изразяването на чувства, но страстта е краткотрайна и избледнява толкова бързо, както и пламва. В отношенията те ценят общите интереси и естествено са надарени с таланта да останат приятели след раздяла.

Известни Стрелци: Брад Пит, Били Айлиш, Майли Сайръс, Мила Йовович, Елизабет Боярская, Луси Лиу, Ники Минаж, Тейлър Суифт, Никълъс Холт, Джейк Джилънхол.