Вече обсъдихме въздушните знаци, които живеят с идеи и грижи, огнените знаци, които горят със сила и страст, и водните знаци, които обичат да се потапят във фантазии и спомени. Остава да разберем кои представители на зодиакалния кръг спадат в категорията "земни" и кое е това, което ги прави толкова балансирани и свързани със земята. 

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ЗЕМНИТЕ ЗНАЦИ
Земният елемент вдъхновява подопечните си знаци с любов към материалните ценности - независимо дали става дума за ясно разбиране на целите, привързаност към къщата или жажда за лукс. Телец, Дева и Козирог са фокусирани върху реални неща и събития, като винаги разчитат на стабилност, валидност и практичност. Ключовите епитети, които описват земните знаци са: студ и сухота, сила и плътност, постоянство, издръжливост, последователност, надеждност.

Преди Коперник да открие, че „в края на краищата тя се върти“, учените вярваха в геоцентричната структура на света, вярвайки, че Земята е центърът на Вселената и привлича други небесни тела, принуждавайки ги да се въртят около себе си. Древната теория е в съответствие с астрологичното възприятие на земния елемент: този елемент винаги е бил свързван с основата на Вселената, материята, плодородието. В картите Таро съответства на боята Пентакли или Монети, отразяващи здравето, доходите и просперитета в прогнозите. От гледна точка на китайската философия у-син стабилната и хармонична земя символизира баланса на ин и ян, а от личностните качества - търпение, замисленост, постоянство, трудолюбие, амбиция, упоритост, отговорност.

Телец, Дева и Козирог са основните оптимизатори на космоса, предпочитащи да стоят здраво на краката си и да избират пътя на най-малкото съпротивление. Когато възникнат препятствия, те бързо мобилизират сила и енергия, за да ги преодолеят. Създаването на материални ценности им носи истинско удовлетворение, а резултатите от труда радват душата. Успехът им, обаче, често е придружен от благоразумие и дори алчност.

Представителите на земните зодии проявяват меланхоличен темперамент, склонност към емпатия и тревожност. Периодите на подем и благополучие за тях редовно се заменят с кризи, които често се проточват поради инерцията на земния тригон (както астролозите наричат триединството от знаци на един елемент). Висенето в преходните етапи пречи на Телците и Козирозите да преминат към нов фронт на работа или романтична връзка поради оскъдните ресурси за адаптация, което, колкото и странно да звучи, не е типично за Девите - те имат всичко наред с адаптивността.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЗЕМЕН ЗНАК

ТЕЛЕЦ (20 АПРИЛ - 20 МАЙ)
Телецът е вторият знак на зодиака, фиксиран и стабилен, тъй като попада в средата на сезона. Телецът се характеризира с постоянство, практичност, трудолюбие, любов към живота, усет към изкуството и красотата на природата, способност да носи радост, да създава комфорт в материален и чувствен план.
Телецът е най-младият от земните знаци и следователно най-упоритият и устойчив на промени. Мрази да се разделя с придобитото, защитава постиженията си и още е привързан към любимата си детска играчка. Телецът пази всичко, което смята за скъпо на сърцето си, тоест като цяло всичко, което има. Отказът за споделяне разкрива по детски искрен егоизъм, но и искрена преданост към частната собственост.

Знакът се управлява от Венера, която дарява Телеца не толкова с романтични наклонности, колкото със страст и желания, както и с чувственост, отлична интуиция и тънък усет към всичко красиво. Телецът знае как и обича да строи уютни гнезда, независимо от разходите. 

Собственическата незрялост се простира не само до материалното богатство, но и до партньорите, в които Телецът е щастлив да се влюби до ступор (и по отношение на секса), да ги удуши в прегръдките си. Да ги задуши и с желанието си за попечителство. За да избегнат неприятни последици, Телците трябва да избягват политиката на притежание, оставяйки на партньорите малко лично пространство, свободно от поклонението на Големия телец.

Телците са силни, самоуверени, търпеливи и разумни, в действията за тях няма нищо по-важно от целесъобразността, те са независими, склонни към потайност и неохотно посвещават другите в своите дела. Можете да разчитате на Телеца – той прави всичко старателно, съвестно. Този земен знак е консервативен, не обича движението и промените и е почти невъзможно да го изхвърлите от набелязания път.

В любовта Телецът е нежен, страстен, предан, страшно ревнив, но знае как да прощава. Жаждата за красота и жаждата за похвала се проявява и в избора на партньор: представителите на този знак харесват красиви, силни, изявени партньори, които привличат вниманието на другите.

Знаменитости, родени под знака на Телец: Марк Зукърбърг, Филип Киркоров, Робърт Патинсън, Адел, Зигмунд Фройд, Джеймс Макавой, Мишел Пфайфър, Одри Хепбърн, Пенелопе Крус, Кейт Бланшет.

ДЕВА (23 АВГУСТ - 22 СЕПТЕМВРИ)
Дева - шестият знак на зодиака, променлив (завършва сезона). Тези представители на земния елемент се отличават с усърдие, методичност, точност, старание, повишена критичност към себе си и другите. Понякога са досадни и предизвикват неприязън. Променливостта на знака не е синоним на свобода и широк характер - Девите неуморно претеглят усилията и оптимизират разходите, оценявайки баланса между личните ползи и стремежите на другите. Необходимостта да държат пръста си на пулса, редовно да откриват кой е инвестирал повече в конкретен бизнес или връзка, насърчава Девите постоянно да водят сметка дори когато си струва да запазят мислите за себе си.

Девите не могат да бъдат обвинявани в безразличие, те винаги са готови да помогнат не само с ценни съвети, но и с практически действия. Все пак имайте предвид – подкрепата им е изключително аскетична. Водени от Меркурий, пратениците на Дева се втурват от място на място, събирайки, организирайки и разпространявайки информация. Те нямат време да съчувстват. Сухият формат на предоставяне на знания, средства и лично мнение се счита за свещен дълг от Девите, независимо дали ви харесва или не.
Меркурий, управителят на знака, дарява Девите с остроумие и способност да обръщат всяка ситуация в своя полза. Те са яростно независими и твърдо убедени, че могат да направят всичко сами и по-добре от другите. Може да не е очевидно за вас, но те ще положат всички усилия, за да докажат своята правота.

Този земен знак се характеризира с обемно чувство за дълг, отговорност и усърдие, способност да действа разумно и ясно. Девите са рационалистични до педантизъм, в техния свят всичко трябва да е разумно, полезно и по рафтовете. Те обичат да анализират и забелязват най-малките детайли. Понякога обаче пропускат важни неща, потапяйки се в щателно проучване на подробностите.

В любовта на Девите им липсва емоционалност, те обичат с ума си, а не със сърцето си, но са верни, когато се привържат. Те не се доверяват на интуицията и рядко дават воля на чувствата, предпочитайки всичко отново да проверяват. За Девата основата на една връзка е надежден партньор, който ще може да им осигури финансова стабилност.

Известни Деви: Майкъл Джексън, Том Харди, Киану Рийвс, Фреди Меркюри, Бионсе, Земфира, принц Хари, Камерън Диас, Хю Грант, Пинк, Колин Фърт, Александър Скарсгард, Бил Мъри.

 

КОЗИРОГ (22 ДЕКЕМ - 19 ЯНУАРИ)
Козирогът е десетият знак на зодиака, най-новият и мъдър от земните знаци, кардинален или подвижен (стои в началото на сезона). Представителите му се характеризират с упоритост в постигането на целите, последователност и издръжливост. Козирогът е най-практичният и амбициозен знак на хороскопа, защото винаги е воден от чувството за неотложност. Ако Козирогът е очертал проект, е необходимо да започнете изпълнението му още сега, защото втори шанс и следващи животи не са гарантирани на никого.

Всички обитатели на зодиакалния кръг, включително Телец и Дева, са способни да се изгубят във фантазии, параноя и очаквания… И само Козирогът остава верен на реалността, фокусирайки се дълбоко върху нещата тук и сега. От личните ресурси за Козирозите са важни уменията и талантите, които могат да използват, без да се разсейват с мечти. Козирогът е амбициозен и трезв, а също е кариерист, догматик и емоционално сдържан.

Този знак се управлява от Сатурн, планетата на структурата и дисциплината, астрологично въплъщение на бога на времето, който ежедневно изпраща известия до Козирозите за преходността на битието. Козирозите се стремят към конкретни постижения, издръжливи и упорити са, постигат всичко с труда и волята си. Те са отлични стратези, изчисляват сценариите за развитие на събитията и се застраховат в случай на провал.

Типичният Козирог винаги е страшно зает, натоварен с работа, която изпълнява енергично и ползотворно. „Виждам целта, не виждам пречки“ е мотото на този знак на земния елемент. В името на предаността към каузата, Козирогът пренебрегва междуличностните отношения и семейните ценности, понякога сериозно рискувайки да остане сам.

Козирозите разчитат само на себе си, готови са винаги за най-лошото, съсредоточени са, дори сурови. Техният мироглед не може да се нарече твърде оптимистичен, обичат да плачат, да изпадат в меланхолия, което обаче не им пречи да вървят упорито напред и да постигат успех. Козирозите са консервативни, избягват иновациите, уважават традициите, зачитат йерархията и очакват същото от другите.

В личния живот – Козирозите са предопределени да преминат през много изпитания, срещайки се с разочарование и/или несподелена любов. Влизайки във връзка, те искат (наистина по навик) събитията да се развиват точно както те самите са ги планирали.

Известни Козирози: Ирина Шейк, Андрей Малахов, Джим Кери, Рената Литвинова, Олга Бузова, Константин Хабенски, Джаред Лето, Кейт Мидълтън, Елвис Пресли, Брадли Купър, Орландо Блум, Джуд Лоу, Грета Тунберг.