Промените в температурата, студеният вятър, влажността навън и сухия въздух в затворените помещения – това са истински враговете на вашата красота в студения сезон. Да се справите с тях е лесно, достатъчно е да изберете продуктите за правилна грижа и да преминете към "зимните" козметични ритуали.

Термометърът е отишъл далеч в отрицателните стойности, при това най-тежките студове все още предстоят. Вашата красота - е във вашите ръце. Така че, ако искате да посрещнете пролетта напълно изрядни, се придържайте към тези прости, но важни правила.

Откажете се от кремове на водна основа

За да избегнете проблемите с кожата, през зимата се откажете от кремове на водна основа. Вместо тях, отдайте предпочитанията си на средства с по-мазна и плътна консистенция. Важно: нанесете крема поне половин час преди да излезете от къщи, така ще има време да се абсорбира и създаде необходимата за кожата защитна бариера.

Не прекалявайте с почистването

За измиване използвайте мек млечен лосион или пяна, но с ексфолиантите и пилинга не прекалявайте, за да не изтъните епидермиса и намалите неговите защитни свойства. Ако имате мазна кожа, използвайте скраб 2-3 пъти седмично. Нормалната кожа е достатъчно да почиствате 1-2 пъти седмично. Но със сухата кожа е по-добре да не рискувате: нежно ексфолиране веднъж на две седмици – това е максимума за студения сезон.

Погрижете се за вашите устни

Забравили сте да си сложите червило преди да излезете? Последствия – ще получите напукани устни и други неприятни усещания. Кожата на устните е много тънка, почти отсъства рогов слой и затова тя страда от студа и вятъра най-много. Не забравяйте да използвате балсами или червила с пантенол, масло от шеа, витамини А и Е.

Използвайте крем за ръце

Кожата на ръцете ви страда не по-малко през зимата. Ръкавиците, разбира се, са спасение, но не винаги. За да избегнете чувството на сухота и стягане на кожата, не забравяйте да използвате подхранващ крем за ръце. В идеалния случай - нанасяйте крем след всяко измиване на ръцете.

Искате ли гъста коса - носете шапка

Сигурно ви звучи банално, но най-добрият начин за защита на косата през зимата – е носенето на шапка. Козметиците са сигурни: в минусовите температури не бива да излизате без шапка. В противен случай, има шанс да се получи спазъм на кръвоносните съдове, което може да доведе до нарушаване заранването на фоликулите. Резултатът няма да закъснее: косата ще стане чуплива и ще започне да капе.

Не мийте главата си преди да излезете

Много от нас са свикнали да мият косата си всяка сутрин. Но в студения сезон, този навик трябва да бъде изоставен. Причината е проста: горещата вода разширява кръвоносните съдове и собствената ви топлина, така необходима за вас, се изпарява в студа много по-бързо. Така че се снабдете със сух шампоан и чакайте пролетта.

Не дишайте "през шала"

Голям топъл шал - това е добре. Но да увивате с шала лицето си, когато температурите са отрицателни – категорично не. Парата, която попива във вашия шал на този студ, веднага ще се превърне в лед и вие ще вдишвате въздух през този "леден филтър". Не се изненадвайте след това на лющещата се кожа на лицето, напуканите устни и още на настинката, бронхита или ангината.