Остаряването е неизбежно. Но кога именно започва стареенето на кожата? И можем ли да направим нещо, за да го забавим? Тези въпроси са основни в новото изследване, проведено от д-р Алекс Кимбъл, професор по дерматология в Медицинското училище на Харвард. Целта му е да се определи какво се случва в слоевете на кожата. Получените данни могат да помогнат да се разкрие тайната за това как да се повлияе на стареенето и дори то да се отложи.

В двугодишното изследване участвали повече от 200 жени с различна националност. Въз основа на получените данни, учените са заключили, че с течение на времето, в кожната тъкан се наблюдават пет различни процеса, които се забавят на 5 важни етапа. Първият процес на забавяне е свързан с намаляване на количеството антиоксиданти, които произвежда кожата. Този етап започва на (+/-) 20 години.

20 години

"Преди съветвахме младите момичета да използват само хидратиращи и слънцезащитни кремове. Мислехме, че това е достатъчно. Но сега препоръчваме още от 20-годишна възраст да започнат да използват кремове с антиоксиданти - витамин С, вит. Е, екстракт от зелен чай и плодови киселини "- споделят учените.

30 години

Следващият етап започва на 30 години, когато метаболизма на тялото се забавя. Забавя се и обмяната на веществата в кожните клетки, а това води до намаляване производството на колаген и възстановителните функции. Кожата започва да изглежда уморена. За да се "освежи" е нужно да добавите никотинамид или витамин B3, които ще се подобрят състоянието й на биоенергетично ниво.

40 години

След 40-те години започва клетъчното стареене на кожата. Това е сложен процес, при който се променя естествения цикъл на клетките. В този етап, на епидермиса му липсват такива основни съставки като: ретинол, гликолова киселина и пептиди. Пластичният хирург д-р Мишел Бери твърди, че подходящите за кожата продукти, базирани на тези съставки могат буквално да дадат втори живот на кожните клетки.

50 години

Още един скок се случва в началото на менопаузата (средната възраст е около 51 години). Тогава отслабва защитната функция на кожата, като по този начин се увеличава сухотата и става невъзможно да се осигури необходимата влажност. На тази възраст на кожата ѝ липсват различни масла.

60 години

На 60 години, процесите, описани по-горе, започват да растат в геометрична прогресия. На тази възраст, в допълнение към грижа за кожата, не пренебрегвайте и физическите упражнения. Джогинг или колоездене ще помогнат на кожата да се възстановява по-бързо.

Кога стареенето става забележимо?

Експертите потвърждават, че това зависи предимно от расата и от голямо значение от начина на живот, който сте водили. Например, кавказките жени започват да стареят след 30 години. Афроамериканките като цяло започват да остаряват 10 години по-късно. Това до голяма степен зависи и от наследствеността.

Има ли изключения?

Да, разбира се. Изследователите били изненадани от факта, че някои жени изглеждат с 10-15 години по-млади за възрастта си, като се има предвид, че те никога не са прибягвали до пластична хирургия. Учените заключават, че "виновна" за това може да бъде само генетиката (ДНК) и начина на живот.

Д-р Мишел Бери е убедена, че 80% от успеха зависи от начина на живот. Според нея, за да се запази по-дълго младостта на кожата, трябва да спим поне 7-8 часа на ден, да спазваме диета, богата на протеини, да пием много вода и да вземаме мултивитамини, съдържащи колаген, пептиди и аминокиселини.

Трябва винаги да се отнасяме разумно към своя външен вид и да го поддържаме. Но ако една 60-годишна жена, например, си купува скъпи кремове против бръчки и заедно с това води нездравословен начин на живот и по-рядко се грижи за кожата, тя ще бъде разочарована от резултатите.

Когато искаме да изглеждаме млади и се грижим за себе си, най-важно е постоянството.


                                                                           Пo материали от сп.” Мари Клер”