Когато за пръв път ги погледнете, може да ви се сторят грозни, отблъскващи и дори опасни. И последното нещо, което би ви се приискало, е да ги вкусите. Но Percebes или раковини, освен че са ценни и вкусни, са и изключително трудни за намиране. Те живеят прикрепени към скали, в които се разбиват зловещите вълни на Атлантическия океан. Това прави събирането им изключително сложна и понякога застрашаваща живота операция.

Впечатлихме ли ви? Ето какво още разбрахме за тези раковини и защо са определени като най-скъпата морска храна в света:

Какво представляват?

Раковините изглеждат сякаш са излезли от филм за Джурасик парк. При първата си среща с тях може да ви се сторят грозни и дори плашещи. Ако не знаете какво представляват, със сигурност не бихте ги опитали. Но както гласи старата приказка - никога не бива да съдим за нещо само по външния му вид. Всъщност тези ракообразни, които живеят прикрепени към скалите на атлантическите брегове на Испания, Португалия и Мароко, са определени като най-скъпите морски дарове в света.

Те не са чак толкова известни като мидите, рапаните и други ракообразни, но именно това ги прави толкова ценни. Много трудно ще ги откриете извън районите, в които живеят и причината е, че трябва да се продават докато са още живи.

Къде живеят тези уникални създания?

Този деликатес можем да срещнем най-вече по северната крайбрежна ивица на Испания, както и в Португалия и Мароко. Причината за това е, че тези ракообразни живеят прикрепени към скалите, докато мощните атлантически вълни се разбиват в тях. На пръв поглед, това може да ви се струва като не много подходяща среда за живеене, но раковините имат добра причина да изберат именно тези места за свой дом. Ако живеят в открито море, лесно биха станали храна за рибите, а на повърхността ще се превърнат в деликатес за птиците. Сред скалите, от друга страна, те могат „тихо“ да се хранят с филтрирания от водите на морето планктон.

Защо са толкова скъпи?

Именно поради недостъпното им положение събирането на този деликатес е доста сложно и опасно, тъй като тази дейност кара хората да се изправят очи в очи срещу опасните океански вълни. За да съберат раковините, ловците трябва да се наместят между скалите, където да отделят здраво прикрепеното ракообразно със специален нож. В същото време те трябва да внимават да не загубят равновесие, за да не бъдат отнесени от морето. Комбинацията от умения и смелост е необходимото изискване за извършване на това действие и преди всичко зависи крайната цена на продукта, която може да нарасне до близо 200 лева за килограм.

Цената, която събирачите на този вид раковини плащат обаче, е много по-висока, защото в миналото е имало смъртни случаи по време на улова им.

Как се готвят и ядат?

Преди всичко друго, важно е раковините да се събират живи, за да се запази характерният им вкус непокътнат. Те трябва да са живи и когато започвате да ги готвите. Процесът на приготвене също трябва да бъде възможно най-малко инвазивен и „рязък“. Необходимо е само да ги потопите за около минута в несолена, вряща вода, за да се отворят, а след това са напълно готови за консумация. Веднъж приготвени, можете да им се насладите като ги счупите и изсмучете меката им вътрешност, докато остане само най-твърдата част.

Вкусът? Характерен, пикантен и особен, напомнящ на скариди. Можете също така да ги овкусите с няколко капки лимон, за да добавите допълнителна свежест към преживяването си.

Какво мислите? Бихте ли ги опитали?