Рибите са трудна за разбиране зодия. Може би най-трудната. Комплицирана. Сложна. Противолопожна. И това най-добре го разбират тези, които имат връзка с Риби. Но и отново те са тези, които най-добре знаят, че всички тези трудности си заслужават. Защо?! Ето защо...

1. Рибите са абсолютни идеалисти

Когато сте около тях, когато ги слушате да ви разказват плановете си, често ви се струва, че сякаш не живеят тук. И сега. А някъде там, утре, в идеалното бъдеще. Причината е, че Рибите са мечтатели по душа. Идеалисти. Авантюристи. Те вярват в рисковете. В промяната. В шансовете. Вярват, че ги очаква бъдеще такова, за каквото мечтаят. Дори по-добро. Ако сте човек, който сам за себе си е здраво стъпил на земята, такъв мироглед може и да ви дойде малко в повече. Но, повярвайте ми, ако позволите на Рибите да ви заразят с идеализма си, животът ви никога вече няма да е същият. Ще забравите какво значи скука, страх, сивота. И ще започнете наистина да живеете!

2. Рибите винаги търсят недостатъци в себе си

Когато има проблем, Рибите винаги търсят вината в себе си. И обикновено я намират. Дори когато нямат вина. И дори когато няма проблем. Просто са такива. Свикнали са да се вторачват в себе си, да търсят недостатъците си и да ги откриват. А след това да влагат всичките си усилия, за да се опитат да ги компенсират. За човека до тях може и да е трудно да чува как вечно са недоволни от себе си, как се самообвиняват, как се самоизмъчват. Но човекът до тях може да направи и нещо друго - да разбере, че недоволството е това, което ни движи напред. Че желанието за самоусъвършенстване е първата стъпка към самото самоусъвършенстване. И че това да си критичен към себе си не значи да не обичаш себе си, а да си отровен пред себе си.

3. Рибите прощават, дори когато не ги молят за прошка

Може би способността им да прощават и непростимото е свързана с техния идеализъм. Дълбоко в себе си Рибите вярват в доброто у всеки. Нещо повече, вярват, че, за да излезе на повърхността, това добро има нужда от друго добро. Затова често отварят сърцето си за тези, които затварят своето за тях. Отварят го и за тези, които ще го изпълнят с болка. Отварят сърцето си и напук на всички разочарования продължават да го държат отворено. За хората до тях не е лесно да виждат всичко това. Не е лесно да виждаш как любимият ти човек отново и отново е нараняван, отново и отново страда. Но истината е, че именно в това страдание, в този отказ да избягаш от болката, се крие истинската човечност, ключът към това да бъдем по-добри хора.

4. Рибите са пълни с идеи и енергия

Рибите горят. Всеки ден. С нещо ново. Умът им просто не може да се успокои. Те виждат нови и нови предизвикателства. И са готови да ги покорят. Нещо повече, дават всичко от себе си, за да ги покорят. А когато най-накрая изкачат върха, погледът им се устремява към следващия. Умът им започва да преследва следващата цел. И всичко започва отначало. Вълнението, плановете, безсънните нощи. Обсебването. Когато живеете с Риби, трябва да сте готови за това. Трябва да приемете, че Рибите най-добре си почиват, когато правят това, което обичат. И че когато умът и сърцето им с пленени от нова идея, те просто не могат да говорят за друго. Не могат да мислят за друго. Да, в началото може да ви се струва изтощително. Може дори да ревнувате от техните занимания. Но... признайте си - не прави ли точно това животът интересен? Защото удоволствието не е в пристигането, а в самото пътуване, нали?

5. Рибите не правят компромиси

Да направят компромиси с нещата, в които вярват?! Не, Рибите просто не могат да направят това. Рибите знаят, че трябва да следват вътрешния си глас, че трябва да следват себе си. Ето защо често ги обвиняват в перфекционизъм. В ненужно високи критерии. В максимализъм. А истината е, че нито едно от тези неща не е вярно за Рибите. Единственото, което е вярно за тях, е желанието им винаги да дават най-доброто от себе си. Защото Рибите вярват, че когато винаги и във всичко даваш 100% от себе си, нещата се случват така, както трябва да се случат. И не могат да приемат нищо по-малко. Не могат да приемат половинчати усилия. Не могат да приемат претупана през пръсти работа. Ако сте човекът до Риби, техните критерии може и да ви дойдат малко нанагорно. Може и да ви е трудно. Може и да негодувате. Но помнете - да живееш истински значи да обичаш истински това, което правиш. Каквото и да е то.

6. Рибите винаги са себе си

Не очаквайте от Рибите да се съобразяват с чужди критерии, да влизат в чужди роли, да бъдат такива, каквито не са, но каквито другите искат от тях да са. Рибите винаги са себе си. Верни са на себе си. И на сърцето си. Те винаги казват това, което мислят. Дори когато никой друг не мисли като тях. Защото Рибите просто нямат нужда да се "вписват". Нямат нужда от чуждото одобрение. Нямат нужда от това да бъдат "приети". Имат нужда само от това да знаят, да усещат, че не изневеряват на себе си, че не подменят себе си, че не лъжат себе си. Когато имате връзка с Риби, тази тяхна философия често може да ви постави в неловки ситуации. Защото хората сме такива - свикнали сме да пазим мнението си за себе си и за най-близките си. Свикнали сме да бягаме от конфликти. Свикнали сме да си премълчаваме. Е, Рибите определно не са свикнали да правят това. И нямат намерение да свикват. А и не трябва, нали? По-скоро останалите трябва да свикнат с мисълта, че откровеността не е срамна дума. Че да мислиш различно не е лошо. Напротив, лошото е в еднаквостта. В страха да на бъдеш разбран. Защото този страх те прави слаб. А способността да отстояваш себе си ти дава сила - сила да преследваш мечтите си и да променяш живота си...