Да ти кажат, че си дебела не е никак приятно, без значеине кой го казва. Но Кейти Рийд научила, че е особено тежко, когато думите идват от устата на твоето дете.

Като заета майка на три малки деца, Кейти се чувствала като постоянно бременна, но с подкрепата на съпруга си, не била твърде загрижена за физиката си. Въпреки това след един невинен разговор с най-големия й син Декстър, тази майка започнала да се чуди дали това каква е като човек се оценява в зависимост от размера й.

Кейти разказва, че докато приспивала 5-годишния си син, той й казал: „Мамо, изглеждаш сякаш чакаш бебе! Но не се притеснявай. Това е само защото коремът ти е дебел“.

Разбираемо, Кейти била хваната неподготвена от наблюдението на детето си и внезапната му реплика. "Помолих го да повтори какво ми е казал, защото не бях съвсем сигурна, че разбрах какво ми казва, когато той повтори, че изглежда сякаш в корема ми има бебе", разказва тя.

Вместо да остави сина си неволно да я засрамва заради тялото й, Кейти решила да научи хлапетата си на ценен урок.

"Като майка на момчета разбрах, че от мен зависи това в какви мъже ще се превърнат", пише Кейти в своя блог. "Дали ще бъдат от този тип момчета, които ще наричат отличничката на класа "дебела", защото все още не се е отървала от детските мазнинки? Ще бъдат ли от този тип хора, които няма да поглеждат мажоретката с наднормено тегло, защото се страхуват какво ще кажат приятелите им? Не и ако аз мога да помогна".

Тя отвела децата си в супермаркета и им позволила да изберат банския, който биха харесали най-много за майка си (и разбира се този в цветовете на дъгата спечелил). И помолила най-голямото си дете да я снима в задния им двор.

Когато Кейти видяла кадъра, който синът й заснел, била шокирана.

За да покаже изненадващата разлика между това как си мислела, че изглежда и как изглежда всъщност, тя публикувала две версии на снимката една до друга - едната била обработена и отразявала начина, по който тя си мислела, че изглежда тялото й и непокътнатата истина, с която тя опитвала да се гордее: "Ето така си мислех, че изглеждам: имах извивки и хубаво тяло. С наднормено тегло, да, но не много. Но уви, реалността ме удари силно. Бях във война със себе си. Виждах само целулита си, издутите места, а тялото ми беше толкова далече от това, което си мислех".

След това Кейти се примирила с трудната истина: просто защото тя не вижда нещо, не значи, че то не съществува.

"Мисля, че майките са толкова изтощени от това да дават всичко за децата си, че се крият от себе си, вместо да видят истината", добавя Кейти. "Като виждайки себе си такива, каквито сме и се радвайки се на нашите тела след раждането, можем да научим децата си, че всеки белег, стрия или издутина, разказва красива история".