Някога замисляли ли сте се по този въпрос? Е, ние го направихме и открихме някои интересни факти.

Мики Маус е първият герой на „Дисни“, който се появява на екрана с ръкавици. В първата кратка анимация, в която участва през 1928 г., ръцете му са черни. Аксесоарът, с който днес всички го помним, се появява през 1929 г.

Има три причини героите на Уолт Дисни да носят ръкавици:

1. Така се пести време

Рисуването на лапите или ръцете на героите всъщност отнема доста време. За да забързат процеса, аниматорите започнали да рисуват героите без твърде много детайли – достатъчни били голямата глава с големи очи, тънките и дълги крайници и ръкавиците с четири пръста.

2. Заради контраста

В началото анимациите на „Дисни“ са черно-бели и било много трудно да се различат черните ръце върху черното тяло. Белите ръкавици създавали контраст – по този начин се наблягало на ръцете на героите и техните жестове.

3. Очовечаването на героите

В своята автобиография Уолт Дисни признава: „Не искахме Мики Маус да има миши ръце, защото се предполагаше, че той трябва да се държи като човек. Затова му дадохме ръкавиците.“

Този трик станал толкова успешен, че дори е възприет от големите конкуренти на „Дисни“ – „Уорнър Брадърс“ и „Юнивърсал Пикчърс“.

Така герои като Уди Кълвача и Бъгс Бъни също се сдобиват с бели ръкавици.