Днешните майки трябва да са експерти по всичко - от приготвянето на гурме пюрета от органични продукти до построяването на невиждани детски замъци за игра от подръчни материали. Ако ви е писнало да слушате за глутена и как еди-коя си блогърка имала плочки 2 седмици след раждането, ако си мечтаете за по-простичките времена на 80-те и 90-те, прочетете текста на Джули Фишман, на която ѝ е писнало от същите неща:

1. Сбогом, шишенца!

Не съм сигурна, че дъщеря ми някога е изпитвала истинска жажда. Не съм сигурна, че устата ѝ някога е пресъхвала. Това е така, защото навсякъде разнасям шишенцето ѝ с вода. Ако детето ожаднееше през 80-те и сте навън, просто му казваш да намери чешма. Тогава майките не разнасяха гигантски торби, пълни с всичко възможно при „необходимост“. Как ще позволиш на една тежка торба да развали съвършената линия, създадена от подплънките ти за рамене?

2. Сокът си беше сок

Щом на етикета пишеше „плодов“, бяхме спокойни – значи е здравословно. Днес, ако не готвиш на детето си напълно натурална храна без ГМО и без захари, останалите майки те гледат като лунатичка, която очевидно инжектира на детето си чист хероин.

3. Ограниченото време пред екрана

Децата не прекарваха много време пред телевизора, но и родителите не изпитваха вина, когато им позволяваха да гледат безсмислени анимации. Тогава проучванията за вредата от телевизията (и въобще от всичко около нас) не ни изскачаха под път и над път. Затова родителите не изпитваха вина, че спят до малко по-късно в събота, докато детето гледа телевизия.

4. Свободните деца

През 80-те децата излизаха от вкъщи сутрин и се прибираха чак на вечеря. Къде ли са били? Дали са се качвали в колите на съмнителни типове, или просто са се размотавали из квартала? (второто е) Родителският подход беше точно обратният на днешното кръжащо родителство, което следи всяка крачка на детето. А днес дори могат да те арестуват, ако оставиш детето да играе без надзор.

5. Нямаше я онлайн опасността

Тогава майка ми ме предупреждаваше за две неща: първо, за вече споменатите съмнителни типове, и второ, да не взимам бонбони от непознати. И това беше. Нямаше онлайн престъпления, нямаше тормоз онлайн, нямаше кражби на самоличност и т.н. Майките не трябваше да обясняват на децата си какво трябва да постват онлайн и колко опасно е да споделят лични данни.

6. По-малко напрежение

Благодарение на сръчните майки в Пинтерест и перфектните семейства от Инстаграм, напрежението върху новите майки е огромно. През 80-те можеше да се сравняваш само със съседката и тъй като нейното дете обичаше да дъвче кутиите от цигари на майка си, ти си мислеше, че се справяш просто отлично с твоето.

7. Майката героиня

Днешната майка се чувства като истинска некадърница, ако по някаква причина не иска да кърми, ако избере епидуралната упойка и ако роди чрез цезарово сечение, за което изобщо не е имала думата. А шест седмици след раждането трябва да има плочки на корема, да е отново истинска тигрица в леглото и в свободното си време да строи бебешки фитнес от подръчни материали.

8. Детската градина и училището

Повечето майки от 80-те избираха най-близката детска градина и точка. Не правеха проучвания, не се съревноваваха за места и нямаше списъци с класирания. Освен това не обмисляха да продадат душата си, за да може детето им да учи в частно училище, ако в държавното не го искат.