Авокадото стана изключително популярно през последните години, защото е чудесно допълнение към всякакви салати, а гуакамолето е просто твърде вкусно. Здравните експерти обаче предупреждават, че прекаляването с този плод не е никак полезно. Ако ядем повече от половин авокадо на ден, това почти неминуемо ще се отрази и на теглото ни.

Авокадото съдържа огромно количество мазнини – цели 22 грама или една трета от препоръчителния дневен прием мазнини. Калориите в авокадото също не са малко – цели 250-280.

Въпреки че мазнините в него са полезни и освен това то е пълно с други полезни елементи (като фибри и витамини), прекаляването дори с полезната храна може да доведе до напълняване. Ето защо специалистите смятат, че най-здравословното количество авокадо е една половинка на ден. Звучи лесно на практика, но всички знаем, че едно цяло авокадо се изяжда доста неусетно, особено ако е в салата или като дип.

Гуакамолето е един от най-популярните дипове в света и често съдържа повече от един плод. Освен това, ако живеете сами, е логично да изядете целия плод, защото другата половинка много бързо покафенява и се разваля.

Разбира се, ако тренирате редовно и усилено, дори цяло авокадо няма да доведе до напълняване. Експертите съветват всички останали да се въздържат до едната половинка, имайки предвид че това няма да са единствените мазнини, които ще приемете за деня.

Ако пък предупреждението на експертите само те е накарало да огладнееш, виж някои от нашите рецепти за авокадо тук и тук.