Джейми Примак Съливан се нарича „най-гадната майка на света“, но въпреки това дъщеричката й все още се опитва да я манипулира.

През уикенда 8-годишната Оливия се опита да приложи класически детски ход: да сключи сделка с мама и след това, зад гърба на майка си, да поиска това, което първоначално е поискала, от татко.

Оливия поискала да хапне малко подсладено кисело мляко преди вечеря и майка й се съгласила – но само в случай, че не яде торта след вечеря. Оливия решила, че иска торта, затова се съгласила да пропусне киселото мляко. След вечеря тя щастливо изяла парчето си, а след като приключила, попитала татко си дали може да хапне и кисело мляко.

Макар и Джейми да знаела, че всичко е само заради киселото мляко, а уикенда бил наистина празничен и изпълнен с емоции, тя ме пожелала да игнорира този безочлив опит за манипулация. „Не става дума за киселото мляко, а за манипулацията и за лошите навици, които започват да се създават сега“, обяснява тя. „Детето ми не подхожда с лоши намерения, но трябва да бъде възпитано правилно“.

Макар и Джейми да разбира, че е много лесно за хората да пренебрегнат манипулацията, която не е извършена с лоши намерения, тя все пак моли родителите да кажат нещо, ако забележат лошо поведение – дори и приятелите и роднините да се опитват да ви накарат да оставите на детето да му се размине.

„Когато децата са на 8 и половина е лесно да им позволите да получат кисело мляко и да пренебрегнете манипулацията, но манипулативно 8-годишно дете, което може и да не го прави с лоши намерения, се превръща в 12-годишно, което го прави, в 17-годишно, което го прави, в 21-годишно, което го прави и 30-годишен човек, който го прави“, отбелязва Джейми. „Тя трябваше да се изправи срещу манипулацията си, а за много хора това е трудно – те просто не искат да признаят, че са способни или отговорни за това“.