Любовта е навсякъде около нас... което може да е доста изнервящо, когато никога не си имала връзка или си сама от много време. Обаче недей да се тревожиш – много хора имат същия проблем. Всъщност проучванията показват, че колкото по-умен е човек, толкова по-трудно намира любовта.

Е, като оставим това проучване настрана, има и други причини за това да не можеш да намериш подходяща половинка. Тези причини могат да се преодолеят, така че няма повод за притеснение!

1. Мислиш, че не си достатъчно красива

Красотата може да пробуди у нас страст, но тя е крайно недостатъчна сама по себе си, за да пробуди истинска и силна любов. Когато става дума за сериозна връзка, красотата определено не е най-важното. Освен това няма един стандарт за красота – различните хора харесват различни неща.

Затова няма смисъл да седиш пред огледалото, да се вглеждаш в „недостатъците си“ и да се самосъжаляваш. Занимавай се с повече неща, които те правят щастлива, и може би точно така ще срещнеш любовта.

2. Търсиш перфектния партньор

За съжаление, „Дисни“ и вълшебните приказки ни излъгаха – Чаровния принц не съществува, но няма смисъл да тъгуваме по него. Реалността е много по-интересна, защото ти си авторката на собствената си приказка. Просто не очаквай, че ще срещнеш г-н Перфектен – такъв просто няма. Във всяка връзка има проблеми, важното е как ги преодоляваме заедно.

3. Не разбираш от намеци или те е страх да направиш първата крачка

Може би има човек, който те харесва, но той е твърде срамежлив, за да ти го каже директно, а ти си мислиш, че сте просто приятели. Обръщай повече внимание на думите и жестовете на околните, ако пък харесваш някого, но не си сигурна дали той те харесва – попитай го. Може да те е срам, после може да ти е неловко, но дори отговорът да е отрицателен, поне си си спестила много терзания и догадки.

4. Постоянните сравнения

Не че сравненията не съществуваха и преди социалните мрежи, но днес е толкова лесно да сравниш живота си с този на останалите, че това се е превърнало в болестно състояние.

Да, и ти искаш мъж, който да ти подарява огромни букети, който да ти пише мили стихотворения, който да те заведе в Париж... някой красив, умен, забавен...

От друга страна, постоянните сравнения с останалите подкопават самочувствието ти, така че не смяташ, че някога такъв мъж ще се заинтересува от теб.

Истината е, че в социалните мрежи има много фалш. Инстаграм моделите изобщо не водят такъв перфектен живот, а много от тях имат цял екип зад гърба си. Познатите ти във Фейсбук публикуват само хубавите си моменти, които нерядко са преувеличени и изопачени. Никой живот не е цветя и рози, а онзи „красив, умен, забавен“ мъж, който води приятелката си в Париж, в реалността може да е пълен кретен, така че зарежи сравненията.

5. Твърде много слушаш приятелите си

Приятелите са винаги насреща, за да ни помогнат, но понякога правят точно обратното. Те може да ти желаят само доброто, но да проектират собствените си проблеми и страхове върху твоята връзка, давайки ти твърде радикални съвети. Или пък могат да ревнуват и да съсипят връзката ти още преди да е станала сериозна. Такива неща се случват постоянно.

Нашият съвет е да слушаш сърцето си и да търсиш съвет от приятелите си само когато наистина се нуждаеш от него.

6. Не си особено дружелюбна

Ти може да си много добър човек, когото веднага би се притекъл на помощ, но първото впечатление, което оставяш, може да не е такова.

Може би се държиш твърде студено, защото се страхуваш да не те отблъснат? Ставаш твърде шумна и преувеличаваш историите си, за да блеснеш пред някого? Страшно много се притесняваш, но някак си срамежливостта ти се тълкува като високомерие?

Всичко това е напълно възможно. Попитай приятелите си какво е било първото им впечатление, когато са се запознали с теб.

Опитай се да пребориш страховете си, усмихвай се повече, задавай въпроси, говори с хората, дръж се естествено – по този начин ще привлечеш хората към себе си.