Според традиционната китайска медицина, хроничните разстройства на съня обикновено са причинени от дисбаланс на Ин-Ян, като резултат от нарушаване на потока на енергия в тялото. Тази енергия се нарича Чи и се смята, че е навсякъде около нас. Когато си в добро физическо състояние, Чи тече свободно през тялото ти, но ако имаш здравословни проблеми, вероятно тя е „блокирала“ в определен вътрешен орган, което може да е причината за събуждане през нощта.

Днес ще разберем как работи тялото през очите на китайските лекари и каква може да е причината да се събуждаш по едно и също време всяка нощ.

Какво е часовник на китайския меридиан?

Според китайския часовник на вътрешните органи Чи циркулира през 12 основни меридиана в тялото, свързани с определени вътрешни органи. Този цикъл обикновено отнема 24 часа и на всяка от системите на тялото се дават 2 часа време за зареждане на Чи. През нощта тя презарежда тялото. Така че, ако сънят ти винаги е прекъснат в определено време, вероятно имаш дисбаланс в една от системите, защото енергията не може да мине през нея, което те кара да се събуждаш. Ето на кои органи е добре да обърнеш внимание:

21:00 - 23:00 - Щитовидната жлеза

По време на ранните етапи на съня, ендокринната система се балансира и кръвоносните съдове стават по-активни. Това означава, че всички здравословни проблеми, свързани с имунната система, щитовидната жлеза, надбъбречните жлези или метаболизма, могат да те държат будна. Трудността при заспиване през това време може също да е признак на свръх стрес и тревога през деня. За да подобриш качеството на съня си на този етап, опитай с медитация, йога или упражнения за мускулно напрежение и релаксация.

23:00 - 01:00 - Жлъчен мехур

Той произвежда жлъчен сок, който е необходим за храносмилане и абсорбция, за да „разруши“ мазнините, които си консумирала през деня. Събуждането през това време може да означава, че вероятно имаш жлъчни камъни или че трябва да промениш приема на мазнини и да ядеш повече здравословни масла. Жлъчният мехур се свързва и с емоционално разочарование, липса на самоуважение, горчивина и обида. За да си върнеш съня, опитай с безусловно самоприемане и прости на другите.

01:00 - 03:00 - Черен дроб

През това време тялото ти се изчиства, премахвайки отпадъчните материали от кръвта и другите тъкани, затова събуждането през тази част на нощта може да означава, че черният дроб има твърде много токсини, с които да се справи. За да му помогнеш да изпълнява функциите си правилно, пий по-чиста вода и намали алкохола и кофеина. Събуждането през това време също може да означава, че си изпълнена с отрицателни емоции като гняв, чувство на неудовлетвореност и вина, които трябва да преодолееш, ако искаш да възстановиш нормалния си сън.

03:00 - 05:00 - Бели дробове

Белите дробовете са първите органи, които започват да се пълнят с Чи, като събират кислород и го транспортират до всички останали системи в подготовка за новия ден. Ако продължаваш да се събуждаш в този период имаш симптоми като кашлица, кихане или запушен нос, това може да означава, че имаш излишна слуз или лош начин на хранене. Белите дробове също са свързани с емоции като тъга и скръб, така че събуждането по това време е знак, че трябва да освободиш от тези чувства. Направи някои дихателни упражнения, за да си помогнеш да спиш по-добре.

05:00 - 07:00 - Дебело черво

През това време на утрото енергийният поток се концентрира в дебелото черво, което изчиства отпадъците от тялото. Ако има дисбаланс в този орган, може да забележиш констипация (запек), повишаване на теглото или дори преждевременно стареене. За да помогнеш на дебелото черво да работи правилно и да регулираш цикъла на съня си, разтегни мускулите си, пий много вода и използвай банята след събуждане. Този период се свързва и с емоционални „запушвания“, чувство, че сякаш си заклещена, предпазлива и нетърпелива. Така че постоянното събуждане може да е знак, че трябва да освободиш от този емоционален товар.