Може да изглежда добра идея да направите тоалетни с тъмен цвят, за да прикриете всякакви петна, които се случват, когато използваме банята. И все пак повечето са чисто бели, което изглежда, че може да удвои работата. Решихме, че това е по-логично, отколкото звучи.

Открихме ключовите фактори за това защо повечето хора имат бели тоалетни у дома и сме готови да споделим това знание с вас. Има и бонус, в който ще разберете кога се отбелязва Световният ден на тоалетната и защо.

Повечето тоалетни са направени от порцелан

Това е добър материал, защото е издръжлив. След изпичането повърхността става като стъкло, водоустойчива и устойчива на петна. По този начин тоалетните са по-лесни за почистване, въпреки факта, че са бели. Порцеланът става бял, когато се пече при високи температури. Възможно е да направите тоалетни в различни цветове, ако поставите пигмент преди гланцът да е изсъхнал във фурната. Но както можете да си представите, правенето на прости бели тоалетни е по-лесно и по-евтино, защото премахва няколко стъпки.

Белият цвят се асоциира с чистота и чистоплътност

Според теорията на цветовете, нюансите влияят на нашите емоции по различен начин. Въпреки че може да има културни или полови разлики в начина, по който възприемаме нюансите, бялото обикновено се свързва с безопасността и чистотата. Ето защо баните и болничните отделения обикновено са боядисани в бяло. Това създава впечатление за стерилно пространство. В същото време тъмните цветове, като черно и кафяво, често се свързват с нещо негативно. Може би си мислите, че ярките цветове ще свършат работа, но въпреки че предизвикват положителни чувства, те не ни осигуряват усещане за свежест. А това е от съществено значение тук.

Ето как бялото е най-популярният цвят за тоалетните

Положителното възприятие на белия цвят го прави идеален за баня. Според едно проучване в началото на 20 век са се появили красиви и украсени тоалетни. Но като разгледаме гамата, които модерните магазини предлагат за продажба, можем да видим, че не се харесват, както класическите бели. Белите тоалетни са неутрални и достатъчно леки, за да паснат на всякакъв размер баня и класическият им вид ще отговаря на всеки дизайн. А черните, например, биха развалили атмосферата на пространството и са лоши за малки бани.

Бонус: В някои страни Световният ден на тоалетната се отбелязва всяка година на 9 ноември

Честването обикновено се провежда с цел повишаване на осведомеността относно санитарната криза по целия свят. Във всеки случай се избира специална тема. Темата от миналата година е „Не оставяйки никого зад себе си“. Разговаря се с около 673 милиона души, които нямат достъп до подходящи санитарни условия. В Сенегал през 2014 г. се проведе „Спешно бягане“. Същото се случи и в други държави.

Какъв цвят е вашата тоалетна? Мислили ли сте някога да го промените за нещо по-светло или по-тъмно?