Една жена споделя, че когато съпругът ѝ е решил да се изнесе, тя е трябвало да каже на децата си и на целия свят, че се развеждат. Чувствала се е опустошена. Но времето минава и тя научава куп интересни неща за себе си и живота си.

Подкрепяме всички, които са имали трудни моменти и бихме искали да подчертаем някои уроци, които жените са научили след развода си.

1. Животът ви се улеснява след разводa

Да, може да има моменти, когато сте ужасени и се чувствате безнадеждно. Една жена споделя, че от всичко, което е чула, е имала чувството, че тази мъка ще продължи вечно. Но все пак не е така. Напротив: „Има и ново предимство от тази неприятна ситуация, която ме изпълни с надежда, радост и огромна благодарност.“ Най-накрая успява да бъде себе си и да разбере какво всъщност иска от живота. По принцип разводът е нова страница и ставате съвсем различен човек стъпка по стъпка. Изгубвате себе си, за да се откриете и да разберете по-късно, че бракът ви е токсичен. Разбрала, че почистването ще отнеме само час или дори по-малко, и е имала повече време за хобита, да се отпусне или да направи нещо, от което се чувства добре.

2. Разбирате, че животът ви се подобрява за децата ви

Дамата казва, че преди развода непрекъснато се е притеснявала и се е чудила дали децата ѝ ще се оправят без нея през цялото време. Но се оказа, че тези притеснения са безпочвени. Сега тя успя да ги наблюдава как растат и стават по-силни сами. Стават много по-смели и поемат отговорност. „Новата нормална“ реалност се случила и те я изследват.

3. Разбирате, че плачът не е слабост

Друга жена сподели своята история, като каза, че е Коледа и украсяват елхата с децата. И плаче с всичките си деца. След това всички се прегръщат, разговарят за истинските си чувства и създават нови традиции. Плачът не ви прави слаби. Нормално нещо е да се подготвите. Трябва да приемете себе си и това означава, че трябва да приемете емоциите си. Добре е децата да разберат, че майка им не е робот.

4. Можете да видите вината като най-трудното нещо, от което да се освободите

За тази жена най-трудното е било да приеме, че животът вече няма да е същият и че плановете, според които трябва да остареете заедно, няма да се случат. Дори се почувствала много по-щастлива от новия си живот след развода. И все пак от чувството за вина е било трудно да се освободи. Тя съветва да спрете да се обвинявате, защото това изсмуква енергия. Жените са способни на всичко и могат да се справят с всичко. Просто си тръгнете от миналото.

5. Не бива да се съгласявате с идеалните отношения в главата си

Още една жена признава, че след развода си и известно време на терапия е осъзнала, че бракът ѝ не е нещо, което и двамата с бившия ѝ съпруг искат. Те просто се договарят за определен план да си купят къща, да се оженят и да имат деца. Тя правела това, което трябвало да се направи. Работата по „идеалната“ връзка я накарала да забрави какво всъщност иска да постигне: „Улягането беше токсично за нашия брак“.

6. Не трябва да чакате по-добрите времена

Чакането и надеждата са страхотни неща, но не са достатъчни. Не губете добър живот, просто се отървете от лошото. Едно момиче съветва да не се бавите, защото са ѝ бяха необходими 2 години след развода, за да започне да прави нещо. Сега тя разбира и желае да го е направила по-рано.

7. Трябва да изберете усамотение, но не и самота

Да се радвате се на собствената си компания е важно. Да, трудно е да се приспособите към нов живот, след като сте живели дълго време с друг човек, но има добър лек за самотата и се нарича уединение. Друга жена казва, че решението за нея не е да влезе в друга връзка, но е започнала да работи върху себе си и да анализира защо се чувства самотна без друг човек. Да се почувствате комфортно със себе си е огромна и положителна промяна.

Според вас какво е хубаво да направите, за да се чувствате по-добре след развод? Вярвате ли, че токсичните бракове могат да бъдат стабилни?