Най-после щастлива разръзка за 11-годишният Хасан, който избяга сам от войната в Украйна. Той отново е със семейството си, съобщи словашката полиция в официалния си Фейсбук профил.

След напрегнатото 4-дневно пътуване, майка му и баба му вече са при него в Словакия.

Хасан Писека прекоси страната само с найлонова торбичка, паспорт и телефонен номер, изписани на ръката. Така той създаде история, която спечели сърцата на хора от цял свят.

Майка му Юлия Писецка, вдовица, остана в родния им град Запорожие, където руските войски удариха атомна електроцентрала в началото на март. Тя е там, за да продължи да се грижи за възрастната си и неподвижна майка, която не може да избяга.

Пристигайки на границата, „усмивката, безстрашието и решителността“ на Хасан спечели властите, които му помогнаха да премине в Словакия. Свързали се с роднините му в страната, използвайки телефонния номер и бележка, завързана на кръста му.

Той се събра отново с майка си, баба си и кучето си в Словакия тази седмица. Това е вторият път, в който семейството се налага да бяга от война, първият път от Сирия преди няколко години. 

Джулия споделя, че пътуването с влак от Украйна „беше много трудно“, но „трябваше да избягаме, за да може семейството ни да бъде отново заедно“. Тя споделя, че са загубили всичко, което са имали, но в същото време е щастлива, че са здрави и са заедно. 

Вижте в галерията снимки на щастливото семейство: