24-годишната Мариана Мендес от Бразилия е родена с белег, който заема голяма част от лицето ѝ. Много хора са я съветвали да се обърне към пластичната хирургия и да го премахне, но тя отказва да го направи и се гордее да бъде различна.

Родилният белег, който заема части от носа, дясното око и дясната ѝ буза, се нарича вроден меланоцитен невус и се смята, че засяга едно на 20 хил. бебета. Причинява се от повишени количества на подкожната пигментация, като по този начин кожата изглежда по-тъмна от останалата. Когато е само на 5 годинки, Мариана е подложена на лазерна терапия, защото майка ѝ се притеснявала, че другите деца ще се подиграват на дъщеря ѝ.

Мариана, която днес е стилист, не смята да се подлага на повторни процедури. „Чувствам се по-красива и напълно различна от другите хора, защото имам невус“, разказва тя. „Много хора ме зяпат или не го харесват, но на мен не ми пука. Някои хора дори са ми казвали, че е „грозно“ и „странно“, но такива коментари не ме притесняват. Това си е тяхното мнение, за мен е красиво. Доста хора ме питат за белега ми, понякога си мислят, че е просто грим или татуировка, но не пречи да им обясня какво всъщност е невус, той е част от мен, а с времето се научих да обичам себе си.“

Вижте някои от нейните снимки в нашата галерия.